Choć ciasto drożdżowe jest smaczne samo w sobie, wykorzystywane jest przy produkcji również innych wypieków, takich jak: kukiełki, rogaliki czy strudel. Możliwości jest wiele, zaś ich tajemnica tylko jedna. Tkwi ona w tym wyjątkowym cieście. Podpowiadamy więc jak je zrobić!
Idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest lekkie i pulchne. Umiejętność przygotowania go otwiera nam drzwi do tworzenia najróżniejszych wypieków: od słodkich bułeczek po chałki czy rogale świętomarcińskie. Ciasto drożdżowe z owocami to wręcz nieodzowny element każdego wakacyjnego spotkania z bliskimi. Zobaczcie przepis na idealne ciasto drożdżowe „od pokoleń” naszej Czytelniczki Matry Góry z Krakowa oraz „wariacje” na temat drożdży, czyli drożdżowe w nowoczesnej odsłonie.
Ciasto drożdżowe od pokoleń [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg mąki
- 4 jaja (3 żółtka + 1 całe jajo)
- szklanka cukru
- niecałe 0,5 l mleka
- 10 dag drożdży
- 15 dag masła
- cukier waniliowy,
- rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Rozczyn zrobić rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać aż dobrze urośnie. Widać to po pęknięciach mąki.
Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić.
Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką dodając po troszeczku mleko z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Z przekazów rodzinnych: 1 kg mąki – 1 godzina. Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem włożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec do suchego patyczka.
Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami [PRZEPIS]
![Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? [PORADNIK, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c0/9f/5c486d777b6eb_o,size,380x238,q,71,h,9a0bcc.jpg)
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 4 g suchych drożdży instant Delecta
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
Farsz:
- 1 szklanka maku Bakalland
- 4 łyżki miodu
- 100 ml mleka
- 50 g orzechów włoskich Bakalland uprażonych i posiekanych
- 30 g pokrojonych migdałów Bakalland
- 3 łyżki cukru
- 1 roztrzepane jajko
Wykonanie
Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na leniwe popołudnie.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami.
Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka. Na każdy z nich wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka. Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem. Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.
Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnią słodkiego dzieła.
Piernikowe pączki [PRZEPIS]
![Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? [PORADNIK, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c2/f1/5c486d8c4809b_o,size,380x238,q,71,h,f61a70.jpg)
Składniki
- 50 g drożdży
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 g miękkiego masła
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Wykonanie
Pączki to nie tylko rozwiązanie na Tłusty Czwartek! W wersji piernikowej łączą najlepsze tradycje – warto ich spróbować!
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżeczką cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, siekamy z masłem i cukrem cynamonowym, dodajemy jaja, drożdże, a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy okrągłe pierniczki. Na środku każdego z nich, za pomocą grubej słomki, robimy na wylot otworki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane pączki. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7-12 minut. Upieczone pierniczki ozdabiamy polewą czekoladową.
Klasyczne pączki i wyjątkowy korzenny smak to przepis na coś naprawdę niesamowitego!
Chałka czekoladowa [PRZEPIS]
![Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? [PORADNIK, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a6/32/5c486da125044_o,size,380x238,q,71,h,bcfaa7.jpg)
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 łyżki kakao
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g masła
Kruszonka:
- 25 g masła
- 1 łyżka cukru
- 35 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 35 g Złotych Owoców Bakalland
Wykonanie
Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie apetyczną propozycją na śniadanie!
Do garnka wlewamy mleko z masłem i całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż mieszanka będzie lekko ciepła (około 40 stopni). Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem. Z wyrośniętego ciasta zaplatamy chałkę i posypujemy bakaliami. Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest nie tylko smaczna, ale i bardzo prosta w wykonaniu!