Po jabłka, szczególnie polskie, watro sięgać codziennie! Można też przygotować też wyśmienite ciasteczka z jabłkami i… cydrem w roli głównej. Przepis naszej Czytelniczki Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”.
SKŁADNIKI
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki cydru (ok. 120 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 4 średnie jabłka
- 2-3 łyki miodu
WYKONANIE
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię do żywności i odłożyć do lodówki na min. 2 godziny, choć najlepiej odłożyć je na całą noc. Jabłka obrać i pokroić na drobne płaskie kawałki, dodać miód i delikatnie wymieszać.
Schłodzone i wyleżakowane ciasto dość cienko rozwałkować, wykroić szklanką kółeczka jak na pierogi i nadziać jabłkami. Wierzch ciastka sklepić za pomocą wody lub białka. Ciasteczka ułożyć na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasteczka piec około 25-30 minut, aż się przyrumienią. Po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?