Puszysty biszkopt, kokos i krem bananowy. To ciasto posmakuje każdemu. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka popularnego bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasterChef”. Warto wspomnieć, że ciasta Sylwii chwaliła sama Magda Gessler!
Składniki na biszkopt (blacha 22×28 cm)
- jajko – 5 sztuk
- cukier – 3/4 szklanki
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
Składniki na krem bananowy
- miękkie masło – 250 g
- żółtko – 3 sztuki
- cukier – 3/4 szklanki
- mleko – 700 ml
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki
- banan – 1 szt
- likier bananowy – 4-5 łyżek
- kokos – 200 g
Wykonanie
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BANANOWY:
Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.
Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
