Przepisem na łazanki z dynią podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek.
Składniki
- 50 dag świeżego makaronu (łazanki)
- 1/2 pieczonej dyni hokkaido
- 1/2 niedużej, białej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag ulubionej kiełbasy
- czerwona cebula
- łyżka masła klarowanego
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- szklanka bulionu
Wykonanie
Dynię przekroić na cztery części, usunąć pestki i piec przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni (grzanie z góry, termoobieg). Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę z imbirem. Dodać pokrojoną kapustę i dusić dziesięć minut. Całość przełożyć do garnka i zalać szklanką bulionu. Na patelni podsmażyć na złoto boczek i kiełbasę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Warzywa wymieszać z mięsem, dodać śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem. Do garnka dodać makaron, przełożyć do miseczek, udekorować dynią i natką pietruszki.
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas