Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad: łazanki z kapustą i dynią [PRZEPIS]

mad
Łazanki z dynią.
Łazanki z dynią. Paulina Nosek
Przepis na łazanki z kapustą i dynią.

Przepisem na łazanki z dynią podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek.

Składniki

  • 50 dag świeżego makaronu (łazanki)
  • 1/2 pieczonej dyni hokkaido
  • 1/2 niedużej, białej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag ulubionej kiełbasy
  • czerwona cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka bulionu


Wykonanie

Dynię przekroić na cztery części, usunąć pestki i piec przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni (grzanie z góry, termoobieg). Na maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę z imbirem. Dodać pokrojoną kapustę i dusić dziesięć minut. Całość przełożyć do garnka i zalać szklanką bulionu. Na patelni podsmażyć na złoto boczek i kiełbasę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Warzywa wymieszać z mięsem, dodać śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem. Do garnka dodać makaron, przełożyć do miseczek, udekorować dynią i natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska