Dania jednogarnkowe: schab po bałkańsku [PRZEPIS]

mad
Schab z warzywami po bałkańsku.
Schab z warzywami po bałkańsku. Agnieszka Sznajder
Przepis na schab z warzywami po bałkańsku.

- Schab po bałkańsku to ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy – mówi nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
 
Składniki dla 6 osób

  • 1 kg schabu bez kości 
  • pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • czerwona papryka 
  • 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
  • 40 dag pieczarek 
  • 3 ogórki kiszone 
  • sól 
  • pieprz 
  • słodka i ostra papryka 
  • 1/2 szklanki pomidorowej passaty 
  • bulion 

 
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną. 

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie