- Schab po bałkańsku to ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy – mówi nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki dla 6 osób
- 1 kg schabu bez kości
- pęczek cebuli dymki, biała i zielona część
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 40 dag pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 1/2 szklanki pomidorowej passaty
- bulion
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.
Zobacz też: Domowy fast food, czyli holenderski kebab z pieczarkami

Wideo