Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.
Wśród nasion, które warto włączyć do menu znajdują się między innymi ziarna słonecznika. Zobaczcie przepis na pyszne, wytrawne muffinki.
Składniki
- 1 świeża zielona papryka
- 1 świeża czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek drylowanych
- 2 świeże papryki chili
- 500 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml oliwy z oliwek
- 250 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
- garść liści świeżej bazylii
- 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
Wykonanie
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami
Zobacz też:
Rozgrzewająca zupa z sałaty lodowej i warzyw z rosołuZobacz też: Risotto z pieczarkami, tartym serem i oliwą truflową
Zobacz też: Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym
Zobacz też:Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka
Zobacz też:Jadalne kasztany, miechunka i patison, czyli jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia
Zobacz też:Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki
Zobacz też:Dżem z dyni i jabłek Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa-krem z papryki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN