Składniki (dla 2 osób)
- 100 g świeżych kurek
- 25 g masła
- 250 g bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Zobacz też: Grzyby do słoików na zimę i nie tylko - propozycje Czytelników
Zobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśnowej! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
