Wiśnie. Wiśniowa właśnie z tych owoców jest znana. I te wiśnie starają się promować panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Wiśniowej.
- Drzewa wiśniowe rosną praktycznie na każdym podwórku. Żal byłoby nie wykorzystywać tych owoców – mówi Urszula Moryc z Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniowej.
I dlatego w wiśniowskich domach przygotowuje się nalewkę z wiśni, rogaliki z wiśniami z tejże nalewki, dżemy, powidła i ciasta z wiśniami.
- O każdej porze, gdy zamykam oczy, w pamięci mam nasze „wiśniowskie mecyje”, czyli skarby przygotowywane przez nasze babcie, mamy i przez nas, kobiety z Wiśniowej – opowiada Urszula Moryc.
Panie postanowiły podzielić się z nami przepisem na pyszną, aromatyczną wiśniówkę.
Przepis na wiśniówkę z Wiśniowej
Składniki
- 1 kg wiśni
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l wódki czystej
- 1/2 kg cukru
- przegotowana woda
Wykonanie
Dojrzałe wiśnie umyć, 2/3 wydrylować resztę zostawić z pestkami. Wsypać razem do słoja i zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na 2 tygodnie. Sok zlać, a owoce zasypać cukrem i zalać wódką. Pozostawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie połączyć soki i dodać tyle samo przegotowanej zimnej wody. Rozlać do butelek. Można dodać niewydrylowane wiśnie, dzięki nim aromat będzie intensywniejszy.
