https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na jesienne nalewki – z malin, aronii, pigwy i jeżówki na odporność

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie sprawdzone przepisy na pyszne domowe nalewki.
Zobaczcie sprawdzone przepisy na pyszne domowe nalewki. fot. pixabay
Domowa nalewka nie ma sobie równych. Jesień to czas na nalewki z malin, aronii, pigwy i jeżówki. Zobacz przepisy naszych Czytelników na pyszne, rozgrzewające nalewki i ciesz się ich smakiem w zimowe, chłodne dni.

Czas na nalewki! Poniżej znajdziecie sprawdzone receptury na nalewki od pań Z Kół Gospodyń Wiejskich z Małopolski:

  • Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki
  • Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin Koła Gospodyń Wiejskich z Łękawicy
  • Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
  • Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
  • Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki [PRZEPIS]

Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki.
Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki. Fot. KGW z Białki

Składniki na nalewkę

  • 2 kg malin
  • 2 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Wykonanie
Maliny obrać, opłukać, wysuszyć. 2 l wody zagotować z cukrem, przestudzić .Wlać do malin, dodać spirytus. Trzymać dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu. Po tygodniu potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, zamknąć. Najlepiej zapomnieć o niej na sześć miesięcy i trzymać w zaciemnionym miejscu. Zasada jest taka, że im dłużej stoi, tym jest lepsza w smaku.

Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy [PRZEPIS]

Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy.
Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy. Fot. 123 RF

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 1,5 l wody
  • 200 liści wiśni lub malin
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie
Do wody dodać liście i gotować 15 min. Potem dodać aronię i gotować następne 15 min. Zostawić na 24 godziny. Przecedzić (można wycisnąć sok z owoców) dodać cukier, kwasek i zagotować. Ostudzić i wlać spirytus. Przelać do butelek i mocno zakręcić. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.

Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Fot. KGW w Konaszówce

Składniki

  • 2 l dojrzałych malin (miara po przebraniu i umyciu)
  • 1/2 kg cukru (drobny kryształ)
  • 1 l spirytusu 96 proc.
  • czysta wódka (w ilości wg. potrzeby)
  • 3 łyżki płynnego miodu

Wykonanie
Owoce dać do dużego szklanego słoja, przesypując każdą warstwę cukrem. Okręcić słój ściereczką lniana i trzymać 3-5 dni na słońcu aż puszczą sok, a na powierzchni pojawią się ślady piany. Owoce lekko wymieszać drewnianą łyżką (nie zbierać piany), zalać spirytusem i odstawić do chłodnej, ciemnej piwnicy. Sklarowaną, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym aromacie malinówkę, zlać do butelek lub karafki ze szczelnym korkiem.
Nasączone alkoholem owoce zalać czystą wódką i dodać 3 duże łyżki płynnego miodu. Słoje szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnej piwnicy na dwa tygodnie. Stosować na odporność 3 razy dziennie po 3 łyżki.

Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Fot. KGW w Konaszówce

Składniki

  • 10 dag suchego, rozdrobnionego ziela  lub korzeni jeżówki  
  • 1/2  l  alkoholu

 
Wykonanie
Suche, rozdrobnione ziele  lub korzeń zalać w dużym słoju alkoholem nie wyższym niż 40 procent. Odstawić na 1 tydzień, przecedzić. Przelać do butelek . Przechowywać w chłodnym  i ciemnym miejscu. Stosować  co drugi dzień przez miesiąc po 2 łyżeczki.

Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa [PRZEPIS]

Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.
Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa. Fot. KGW z Mirowa

Składniki

  • 1/2 l wódki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 60 dag owoców pigwy

Wykonanie
Umyte owoce przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na drobne części. Następnie włożyć do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem, żeby owoce nie sfermentowały.
Słój odstawić na cztery tygodnie. Codziennie należy wstrząsnąć kilkakrotnie słojem. Po tym czasie przecedzić. Zlać do butelek i odstawić na pół roku, aby nalewka dojrzała.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska