Czas na nalewki! Poniżej znajdziecie sprawdzone receptury na nalewki od pań Z Kół Gospodyń Wiejskich z Małopolski:
- Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki
- Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin Koła Gospodyń Wiejskich z Łękawicy
- Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
- Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
- Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa
Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki [PRZEPIS]

Składniki na nalewkę
- 2 kg malin
- 2 l wody
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
Wykonanie
Maliny obrać, opłukać, wysuszyć. 2 l wody zagotować z cukrem, przestudzić .Wlać do malin, dodać spirytus. Trzymać dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu. Po tygodniu potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, zamknąć. Najlepiej zapomnieć o niej na sześć miesięcy i trzymać w zaciemnionym miejscu. Zasada jest taka, że im dłużej stoi, tym jest lepsza w smaku.
Nalewka z aronii i liści wiśni lub malin KGW z Łękawicy [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg aronii
- 1,5 l wody
- 200 liści wiśni lub malin
- 1 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie
Do wody dodać liście i gotować 15 min. Potem dodać aronię i gotować następne 15 min. Zostawić na 24 godziny. Przecedzić (można wycisnąć sok z owoców) dodać cukier, kwasek i zagotować. Ostudzić i wlać spirytus. Przelać do butelek i mocno zakręcić. Po 6 tygodniach nalewka jest gotowa.
Nalewka z malin z dodatkiem miodu Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki
- 2 l dojrzałych malin (miara po przebraniu i umyciu)
- 1/2 kg cukru (drobny kryształ)
- 1 l spirytusu 96 proc.
- czysta wódka (w ilości wg. potrzeby)
- 3 łyżki płynnego miodu
Wykonanie
Owoce dać do dużego szklanego słoja, przesypując każdą warstwę cukrem. Okręcić słój ściereczką lniana i trzymać 3-5 dni na słońcu aż puszczą sok, a na powierzchni pojawią się ślady piany. Owoce lekko wymieszać drewnianą łyżką (nie zbierać piany), zalać spirytusem i odstawić do chłodnej, ciemnej piwnicy. Sklarowaną, o pięknym kolorze i niepowtarzalnym aromacie malinówkę, zlać do butelek lub karafki ze szczelnym korkiem.
Nasączone alkoholem owoce zalać czystą wódką i dodać 3 duże łyżki płynnego miodu. Słoje szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnej piwnicy na dwa tygodnie. Stosować na odporność 3 razy dziennie po 3 łyżki.
Nalewka z jeżówki na odporność Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]

Składniki
- 10 dag suchego, rozdrobnionego ziela lub korzeni jeżówki
- 1/2 l alkoholu
Wykonanie
Suche, rozdrobnione ziele lub korzeń zalać w dużym słoju alkoholem nie wyższym niż 40 procent. Odstawić na 1 tydzień, przecedzić. Przelać do butelek . Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Stosować co drugi dzień przez miesiąc po 2 łyżeczki.
Nalewka z pigwy Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 l wódki
- 1/2 l spirytusu
- 1 kg cukru
- 60 dag owoców pigwy
Wykonanie
Umyte owoce przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na drobne części. Następnie włożyć do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem, żeby owoce nie sfermentowały.
Słój odstawić na cztery tygodnie. Codziennie należy wstrząsnąć kilkakrotnie słojem. Po tym czasie przecedzić. Zlać do butelek i odstawić na pół roku, aby nalewka dojrzała.
