Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich odkrywców ciekawych smaków.
Składniki (4 porcje)
- 1 kg wiśni
- 1 litr wody Mama i ja
- 250 ml śmietany do zupy
- 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo na polentę
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki wody Mama i Ja
- szczypta soli
Wykonanie
1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.
2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.
3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.
5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.
6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).
7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.
8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.
9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.
Zobacz też:
