Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiśnie to owoce doskonale. Zobacz co w sobie kryją i co można z nich przygotować [PRZEPISY]

mad
Wiśnie. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w  lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni!
Wiśnie. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni! fot. pixabay
Pojawiają się na drzewach w końcem czerwca, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje. Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci.

Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni!

Wiśnie - na stres i dobry sen

Choć wiśnie w zdecydowanej większości składają się głównie z wody, ich miąższ to jednak prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

  • Zawarte w nich kwasy wraz z witaminami A i C wpływają na organizm oczyszczająco i wzmacniają odporność.
  • Wiśnie to również remedium na stres – obecne w nich witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, a dzięki ukrytej w miąższu tych czerwonych owoców melatoninie, mogą nawet ułatwić zasypianie.
  • Ponadto, te niewielkie czerwone owoce są przyjazne osobom dbającym o linię – w 100 g wiśni jest zaledwie 47 kcal!
  • Zawierają również cukry proste i pektyny – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Ukryte w nich wartości odżywcze pomagają chronić serce oraz zapobiegać zapaleniu tętnic.
  • Warto również wspomnieć, że wiśnie – tak jak inne równie popularne wakacyjne owoce, jak np. truskawki – korzystnie wpływają na kondycję skóry.

Wiśnie - rarytas całoroczny

Wiśnie, jako jedne z nielicznych sezonowych owoców, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych w czasie przetwarzania. Jeśli więc sztuka przygotowywania dżemów, konfitur i frużeliny nie jest nam obca, możemy cieszyć się smakiem i działaniem leczniczym wiśni przez cały rok.

Wiśnie - słodkie maleństwa

Lato bez wątpienia ma smak wiśni, dlatego nie zamykajmy ich jedynie w przetworach, które będą przywoływać wakacyjne wspomnienia zimą, ale obsadzimy je w roli głównej, przygotowując desery, ciasta i torty na przyjęcia w ogrodzie. Postawmy np. na lekkie, słodkie, ale i delikatnie kwaskowe kremy wiśniowe, które w prosty sposób przygotujemy dodając do tradycyjnego, śmietanowego kremu kilka zblendowanych wiśni lub kilka łyżek samego soku z wiśni.

Cukierki z wiśni – wiśnie kandyzowane

Kandyzowane wiśnie możemy przygotować sami! Po wydrylowaniu, owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut w gęstym syropie na bazie wody i cukru, zostawiamy do ostygnięcia nawet na całą noc, a potem podsuszamy w piekarniku w 50°C. Wiśnie są gotowe, gdy przestają się kleić. Te naturalne, domowe cukiereczki to gustowna i smaczna ozdoba!

Gwiazda wieczoru - wiśnie

Mini babeczki czy smakowite, chrupiące bagietki z wiśniowymi dodatkami to świetne desery i przekąski na każde, letnie popołudnie. Na niedzielne spotkania w większym gronie i specjalne okazje zdecydowanie największe wrażenie na naszych gościach zrobi lekki dwusmakowy, śmietankowo-czekoladowy tort ze świeżymi wiśniami. Puszyste, gotowe spody tortowe to gwarancja udanego letniego deseru, który przygotujemy w dwa kwadranse. Spody tortowe wystarczy przełożyć kremami i dodać wydrylowane wiśnie, by cieszyć się pysznym, lekkim smakiem letniego deseru.

LEKKI TORT DWA SMAKI ZE ŚWIEŻYMI WIŚNIAMI [PRZEPIS]

Łatwy tort ze świeżymi wiśniami.
Łatwy tort ze świeżymi wiśniami. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • spody tortowe ciemne np. Dan Cake

Masa mascarpone:

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% - 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% - 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

Przygotowanie:
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
Smacznego!

Polecamy przepisy na letnie dania:

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska