Panie ze Stowarzyszenia KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) dzięki swojej zapobiegliwości chcąc cieszyć się smakiem owoców z przydomowych ogrodów i sadów w środku zimy , przygotowują z nich aromatyczne konfitury .Przetwory będą pełne smaku i aromatu , jeżeli wybierzemy najlepszej jakości owoce. Dojrzałe, ale nie przejrzałe, bo takie są za miękkie i mogą mieć posmak fermentu. Najlepiej zbierane w bezdeszczowej porze, bo wtedy maja intensywniejszy smak. Są też odporniejsze na psucie się. Zobacz, jakie przetwory z warzyw i owoców.
Przetwory na zimę Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki:
- Kokosowo-wiśniowa konfitura
- Dżem truskawkowo-jabłkowy
- Truskawki z leśnym akcentem
- Gruszki w syropie z rozmarynem
- Suszone pomidory w oliwie z ziołami
- Sos słodko-kwaśny na zimę
- Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z kurkumą
- Kapary na zimę do słoików
- Sałatka z ogórków i białej kapusty
- Papryka konserwowa na zimę
- Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania i pasteryzowania
Kokosowo-wiśniowa konfitura [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 kg dojrzałych wiśni
- 1 opakowanie Żelfixu 2:1
- ½ kg cukru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Wiśnie umyć,wydrylować, odważyć 1 kg. Żelfix wymieszać z owocami, zagotować ciągle mieszając, dodać ½ kg cukru, ponownie zagotować, dodać wiórka kokosowe, gotować 3 minuty..Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Pozostawić na 5 minut do góry dnem.
Dżem truskawkowo–jabłkowy [PRZEPIS]

Składniki:
- 60 dag truskawek
- 40 dag jabłek (obranych , bez gniazd nasiennych)
- Żelfix 3:1
- 35 dag cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i zagotować. Wsypać cukier i cynamon, gotować ok. 1 min. Pianę zebrać łyżką cedzakową.
Truskawki z leśnym akcentem [PRZEPIS]

Składniki:
- 90 dag truskawek
- 10 dag czarnych jagód
- cukier żelujący 3:1
Wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na cząstki, przełożyć do garnka. Jagody umyć i przebrać. Do truskawek dodać cukier żelujący dokładnie wymieszać i zagotować,ciągle mieszając. Gotować 2 minuty, wsypać jagody i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Zdjąć z ognia, usunąć pianę. Słoiczki napełnić po brzegi, pokrywki szczelnie zakręcić i postawić na ok. 5 minut do góry dnem.
Gruszki w syropie z rozmarynem [PRZEPIS]

Składniki
- 2 kg średniej wielkości twardych gruszek
- 400 ml wody
- 1 kg cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 10 goździków
- 1 laska cynamonu
- 5 gałązek rozmarynu
- 600 ml octu winnego
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać. Każdą przekroić wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem. Dodać gorczycę , goździki, cynamon i rozmaryn. Gotować 2-3 minuty.
Wlać ocet winny, włożyć gruszki. Gotować je ok. 20 min na małym ogniu. Gruszki i gałązki rozmarynu umieść w słoikach. Zalać gorącym syropem .Słoiki dokładnie zakręcić. Wstawić je w garnku wyścielanym ściereczką. Zalać gorącą wodą tak, aby sięgała mniej więcej do ¾ wysokości słoików. Zagotować, a potem pasteryzować ok. 20 minut. Ewentualnie można wstawić słoiki do piekarnika i od momentu nagrzania się go do 120 stopni trzymać słoiki ok. 45 min.
Suszone pomidory w oliwie z ziołami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (najlepsze malinowe)
- ok. 300 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1 duży ząb czosnku
- sól
- po kilka listków świeżej bazylii i po małej gałązce oregano do każdego słoiczka
- kawałeczek papryczki chili
- kilkanaście ziaren pieprzu kolorowego
Wykonanie:
Odszypułkowane, umyte pomidory podzielić wzdłuż na połówki. Wydrążyć nasiona .Ułożyć na ruszcie z piekarnika. Delikatnie posolić. Ruszt z pomidorami umieścić w piekarniku. Pod ruszt dać blachę przykrytą folią aluminiową (ma ona dwojakie zadanie: przyśpiesza proces suszenia i zabezpiecza piekarnik przed kapiącym sokiem). Pomidory suszyć w temperaturze 60-70 stopni do momentu, aż staną się gumowate i pozbawione soku, ale nie za suche. Trwa to około 8 godzin. Co jakiś czas podwyższać temp. Do 100 stopni i suszyć przy uchylonych drzwiczkach, aby odprowadzić nadmiar wilgoci.
Gotowe włożyć do wyparzonych słoiczków (każdy o poj. 120 ml). Dać drobno pokrojony czosnek, po 2-3 listki bazylii, 1 gałązce oregano i po 2-3 ziarna pieprzu kolorowego.
Papryczkę chili pokroić na wąskie obrączki i dać po 2-3 do każdego słoiczka. Wszystkie dodatki powinny być suche.
Oliwę podgrzać, ale nie za mocno (na tyle, aby później złapała zakrętka) i ostrożnie zalać zawartość słoiczków. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odwrócić do góry dnem. Można zalać zimną oliwą, ale wówczas należy przechowywać je w lodówce.
Sos słodko-kwaśny na zimę [PRZEPIS]

Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki kolorowej
- 1 puszka kukurydzy (340g)
- 1 puszka ananasów (netto 340g)
- 2-3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
- 1 łyżka soli
- ½ szklanki soku z 2-3 cytryn
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1-2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki oliwy (oleju)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory umyć, naciąć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka .Do dużego rondla dać pomidory, cebulę, łyżkę soli i gotować bez pokrywki 60-80 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ananasy odcedzić z syropu i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Te trzy składniki dodać do gotujących się pomidorów z cebulą i gotować jeszcze 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. W czasie gotowania dać pozostałe składniki: musztardę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, cukier, pieprz, obie papryki mielone i ewentualnie sól do smaku. Pod koniec gotowania wlać zawiesinę mąki ziemniaczanej w syropie z ananasów, dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować 25 minut. Po całkowitym przestudzeniu odstawić w chłodne miejsce.
Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej z kurkumą [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 5 dużych ząbków czosnku
- koperek zielony
- gorczyca
- liście laurowe i ziele angielskie
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
- szczypta pieprzu
- 2 duże cebule
- 2 płaskie łyżki soli
- 10-15 g mielonej kurkumy
Wykonanie:
Ogórki umyć. Ułożyć w słojach na baldachimach kopru, dodać ząbek czosnku, krążki cebuli, gorczycę. Zrobić zalewę: zagotować razem wszystkie składniki około 5 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność). Słoje zakręcić i pasteryzować ok. 5 min.
Kapary na zimę do słoików [PRZEPIS]

Składniki:
- 100 g zielonych owoców nasturcji
- 100 ml octu winnego
- 20 g cukru
- listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 ziela angielskie
- goździk
- sól na czubek łyżeczki
Wykonanie
Przebrane i oczyszczone owoce nasturcji umyć i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Odlać wodę i przełożyć owoce do słoiczków.
Z octu, 1/4 szklanki wody i przypraw ugotować zalewę. Zalać nią owoce.
Pasteryzować 15 minut. Jako przypraw możesz również użyć 2 cm kawałek cynamonu i 3 goździki. Będą bardziej łagodne w smaku.
Sałatka z ogórków i białej kapusty [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 kg ogórków ze skórą
- 2 główki kapusty
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 5-6 ząbków czosnku
- 6 -7 marchewek
Zalewa:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Wykonanie:
Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin. Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać, zostawić jeszcze na ½ godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Papryka konserwowa na zimę [PRZEPIS]

Składniki
- papryka - dowolna ilość (powinna być gruba i mięsista)
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka soli
- 6 szklanek wody
- 8-9 czubatych łyżek cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie (3 ziarna na słoik)
- pieprz w ziarnach (5 ziaren na słoik)
- gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
- cebula (po 2 plastry na słoik)
- oliwa (1 łyżka na słoik)
Wykonanie:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, odsączyć. W wyparzone słoiki powkładać przyprawy. Układać ciasno pokrojoną paprykę, dwa plastry cebuli, oliwę, zalać ciepłą zalewą, dokręcić. Pasteryzować grubą paprykę 20 min .
Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania i pasteryzowania [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Porzeczkę obrać z liści i ogonków, opłukać, osuszyć i przetrzeć przez durszlak za pomocą pałki. Tak przetartą porzeczkę ponownie przetrzeć, ale tym razem przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Mus, który w ten sposób uzyskamy przełożyć do makutry, dodać cukier i pałką ucierać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny, a galaretka zgęstnieje i lekko spieni się na powierzchni. Zajmuje to dość dużo czasu - przyrządzenie galaretki z 1 kg owoców zajmuje prawie 3 godziny, ale warto , bo galaretka zachowuje smak i zapach świeżych owoców! Warto podzielić owoce na dwie lub trzy części i ucierać je partiami, gdyż wtedy będzie łatwiej. Gotową galaretkę przełożyć do czystych i suchych słoiczków i mocno zakręcić. Galaretka zawiera dużo cukru, więc nie trzeba jej już gotować, na pewno się nie popsuje gdy zamkniecie ją w słoiczkach.
