Domowy dżem truskawkowy: tradycyjny jak u babci, z białą czekoladą, jabłkami lub pomarańczą [PRZEPISY]

mad
Macie ochotę na pyszny dżem truskawkowy? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne, domowe dżemy. Na zdjęciu dżem truskawkowy z białą czekoladą.
Macie ochotę na pyszny dżem truskawkowy? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne, domowe dżemy. Na zdjęciu dżem truskawkowy z białą czekoladą. Fot. Joanna Tokarz
Udostępnij:
Lubisz truskawki? Teraz jest najwyższa pora na zrobienie pysznych, domowych dżemów. Tradycyjny domowy dżem truskawkowy jak u babci, dżem z białą czekoladą lub pomarańczą, dżem truskawkowo-jabłkowy czy truskawkowy z miętą oraz mus z truskawek – oto propozycje naszych Czytelników na wyjątkowe dżemy truskawkowe. Zobacz przepisy.

Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości. Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok.

Zobacz przepisy na pysze domowe dżemy truskawkowe. Smakują obłędnie!

Poniżej znajdziecie przepisy:

  • Domowy dżem truskawkowy jak u babci
  • Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich
  • Dżem truskawkowy z białą czekoladą
  • Dżem truskawkowo-pomarańczowy
  • Mus z truskawek
  • Prosty dżem truskawkowy z miętą

Domowy dżem truskawkowy jak u babci [PRZEPIS]

Domowy dżem truskawkowy jak u babci.
Domowy dżem truskawkowy jak u babci. fot. pixabay

Składniki

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • ok. 60-70 dag cukru

Wykonanie
Truskawki dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać szypułki. Do dużego rondla (najlepiej z podwójnym dnem) dać truskawki i zasypać cukrem. Odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie na wolnym ogniu gotować około godziny. W razie potrzeby zdjąć szumowiny i odlać odrobinę soku – dżem szybciej zgęstnieje. Szczelnie zamknięty garnek odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia znów gotować dżem na wolnym ogniu około godziny – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do wyparzonych słoiczków nakładać gorący dżem, słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w gorącej wodzie około 10 minut.
Przepis Justyny Kalemby

Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich.
Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Konaszówki

Składniki: 

  • 60 dag truskawek 
  • 40 dag jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych) 
  • żelfix 3:1  
  • 35 dag cukru  
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Jabłka umyć, obrać  ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i zagotować, wsypać cukier i cynamon, gotować ok. 1 min. Pianę zebrać łyżką cedzakową. Dżem  nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami i pozostawić do góry dnem na ok. 5 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Konaszówki

Dżem truskawkowy z białą czekoladą [PRZEPIS]

Dżem truskawkowy z białą czekoladą.
Dżem truskawkowy z białą czekoladą. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 70 dag cukru kryształu
  • 2 opakowania substancji żelującej
  • 2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie
Truskawki wymyć i oderwać szypułki. Zgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z substancją żelującą i postawić na małym ogniu. Mieszać aż do zagotowania. Wsypać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszać aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Można ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypać drobno posiekane białe czekolady i wymieszać do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Dżem truskawkowo-pomarańczowy [PRZEPIS]

Dżem truskawkowo-pomarańczowy.
Dżem truskawkowo-pomarańczowy. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 2 pomarańcze
  • 55 dag cukru kryształu
  • 15 dag drobnego cukru trzcinowego
  • 2 opakowania np. dżemixu, konfitur-fixu lub żelfixu
  • płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie
Truskawki wymyć i pozbawić i szypułek. Zgnieść. Pomarańcze dokładnie wymyć, jedną sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Resztę obrać i podzielić na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przełożyć do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypać cynamon oraz substancje żelujące i postawić na ogniu. Gotować ok. 2 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli cukier kryształ, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotować ok. 5 minut. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, po otwarciu – w lodówce.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Mus z truskawek [PRZEPIS]

Mus z truskawek.
Mus z truskawek. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • 2 kg dojrzałych truskawek
  • 35 dag cukru pudru 

Wykonanie
Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Prosty dżem truskawkowy z miętą [PRZEPIS]

Prosty dżem truskawkowy z miętą.
Prosty dżem truskawkowy z miętą. Fot. Joanna Tokarz

Składniki

  • 2 kg truskawek 
  • 10 łodyżek mięty  
  • 2 kg cukru kryształu 
  • 2 łyżeczki kropli miętowych

 
 
Wykonanie 
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnka i rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać gałązki mięty, krople miętowe i zasypać cukrem. Zostawić na 12 godzin.
Po upływie tego czasu ugotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Usunąć gałązki mięty, a powstały dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamknąć.   
Dla pewności można zapasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 120 stopni. Po upływie 40 minut wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Szukasz innych przepisów na domowe przetwory? Polecamy:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 892,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł336,99 zł-13%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #4

Bosch

Bosch OptiMUM z wbudowaną wagą MUM9BX5S65

3 699,00 zł3 483,00 zł-6%
miejsce #5

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie