Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości. Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok.
Zobacz przepisy na pysze domowe dżemy truskawkowe. Smakują obłędnie!
Poniżej znajdziecie przepisy:
- Domowy dżem truskawkowy jak u babci
- Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich
- Dżem truskawkowy z białą czekoladą
- Dżem truskawkowo-pomarańczowy
- Mus z truskawek
- Prosty dżem truskawkowy z miętą
Domowy dżem truskawkowy jak u babci [PRZEPIS]

Składniki
- 1 kg dojrzałych truskawek
- ok. 60-70 dag cukru
Wykonanie
Truskawki dokładnie umyć i osuszyć. Oderwać szypułki. Do dużego rondla (najlepiej z podwójnym dnem) dać truskawki i zasypać cukrem. Odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie na wolnym ogniu gotować około godziny. W razie potrzeby zdjąć szumowiny i odlać odrobinę soku – dżem szybciej zgęstnieje. Szczelnie zamknięty garnek odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia znów gotować dżem na wolnym ogniu około godziny – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do wyparzonych słoiczków nakładać gorący dżem, słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w gorącej wodzie około 10 minut.
Przepis Justyny Kalemby
Dżem truskawkowo-jabłkowy Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki:
- 60 dag truskawek
- 40 dag jabłek (obranych, bez gniazd nasiennych)
- żelfix 3:1
- 35 dag cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i zagotować, wsypać cukier i cynamon, gotować ok. 1 min. Pianę zebrać łyżką cedzakową. Dżem nakładać do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami i pozostawić do góry dnem na ok. 5 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Konaszówki
Dżem truskawkowy z białą czekoladą [PRZEPIS]

Składniki
- 2 kg truskawek
- 70 dag cukru kryształu
- 2 opakowania substancji żelującej
- 2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie
Truskawki wymyć i oderwać szypułki. Zgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z substancją żelującą i postawić na małym ogniu. Mieszać aż do zagotowania. Wsypać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszać aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Można ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypać drobno posiekane białe czekolady i wymieszać do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Dżem truskawkowo-pomarańczowy [PRZEPIS]

Składniki
- 2 kg truskawek
- 2 pomarańcze
- 55 dag cukru kryształu
- 15 dag drobnego cukru trzcinowego
- 2 opakowania np. dżemixu, konfitur-fixu lub żelfixu
- płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Truskawki wymyć i pozbawić i szypułek. Zgnieść. Pomarańcze dokładnie wymyć, jedną sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Resztę obrać i podzielić na małe cząstki. Delikatnie zgniecione przełożyć do garnka z truskawkami wraz z sokiem, wsypać cynamon oraz substancje żelujące i postawić na ogniu. Gotować ok. 2 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli cukier kryształ, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Gotować ok. 5 minut. Przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka godzin. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, po otwarciu – w lodówce.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Mus z truskawek [PRZEPIS]

Składniki
- 2 kg dojrzałych truskawek
- 35 dag cukru pudru
Wykonanie
Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Prosty dżem truskawkowy z miętą [PRZEPIS]

Składniki
- 2 kg truskawek
- 10 łodyżek mięty
- 2 kg cukru kryształu
- 2 łyżeczki kropli miętowych
Wykonanie
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnka i rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać gałązki mięty, krople miętowe i zasypać cukrem. Zostawić na 12 godzin.
Po upływie tego czasu ugotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Usunąć gałązki mięty, a powstały dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamknąć.
Dla pewności można zapasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 120 stopni. Po upływie 40 minut wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Szukasz innych przepisów na domowe przetwory? Polecamy:
