Przepisem na zupę-krem z papryki podzieliła się z nami Eleonora Kusińska, przewodnicząca Gminnej Rady KGW w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce.
- Dzisiaj nikt już nie przechowuje miesiącami słoniny na strychu pod strzechą. Nie robi się już sadła w pęcherzu wieprzowym, nie przechowuje tygodniami odciśniętego w drewnianej prasce sera w wiechciu słomy uwiązanym pod strzechą. Nie ma strzech, nie da się całkowicie przywrócić dawnych smaków, ale i dziś czerpiemy z dawnych przepisów przygotowując dania na uroczystości, pokazy i konkursy, gdzie członkinie naszych Kół Gospodyń Wiejskich często zdobywają nagrody i wyróżnienia – tak o smakach ziemi igołomskiej opowiada Eleonora Kusińska.
Składniki
- 5-6 papryk
- cebula
- marchew
- jogurt naturalny
- kwaśne jabłko
- łyżeczka estragonu suszonego
- łyżeczka bazylii
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki uprażonych nasion dyni
- 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
- ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury
- odrobina miodu
- odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku
- oliwa
Wykonanie
Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Zobacz też:Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Rozmowa z dietetyczką: dlaczego warto jeść zupy?
Źródło: Dzień Dobry TVN