https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa-krem z papryki Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Zupa-krem z papryki.
Zupa-krem z papryki. archiwum
Przepis na zupę z papryki.

Przepisem na zupę-krem z papryki podzieliła się z nami Eleonora Kusińska, przewodnicząca Gminnej Rady KGW w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce.

- Dzisiaj nikt już nie przechowuje  miesiącami słoniny na strychu pod strzechą. Nie robi się już sadła w pęcherzu wieprzowym, nie przechowuje tygodniami odciśniętego w drewnianej prasce sera w wiechciu słomy uwiązanym pod strzechą. Nie ma strzech, nie da się całkowicie przywrócić dawnych smaków, ale i dziś czerpiemy z dawnych przepisów przygotowując dania na uroczystości, pokazy i konkursy, gdzie członkinie naszych Kół Gospodyń Wiejskich często zdobywają nagrody i wyróżnienia – tak o smakach ziemi igołomskiej opowiada Eleonora Kusińska.
 
Składniki 

  • 5-6 papryk 
  • cebula 
  • marchew 
  • jogurt naturalny 
  • kwaśne jabłko 
  • łyżeczka estragonu suszonego 
  • łyżeczka bazylii 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki uprażonych nasion dyni 
  • 2 łyżki uprażonych nasion słonecznika 
  • ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury 
  • odrobina miodu 
  • odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku 
  • oliwa

 
 
Wykonanie

Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.

Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
mela
kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/przepisy/zupy-i-startery1/krem-ze-szparagow
m
mela
Prosze bardzo, polecam serdecznie. Prosty przepis , a zupka najlepsza pod słońcem.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska