https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice

mad
Polewka na maślance.
Polewka na maślance. LGD Dolina Soły
Przepis na polewkę na maślance. To prosta i pyszna zupa. W sam raz na zimowe dni.

Przepisem na prostą i pyszną zupę podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jawiszowicach (gmina Brzeszcze). Za tę zupę panie zdobyły już niejedną nagrodę.

Składniki

  • litr maślanki
  • 1/2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dag boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek koperku

Wykonanie
Dokładnie wymieszać maślankę, śmietanę i mąkę, tworząc tzw. zalepkę. Zalepkę wlać na wrzącą, osoloną wodę (litr) i chwilę gotować. Polewkę z maślanki podawać z gotowanymi ziemniakami i okrasić podsmażonym boczkiem. Posypać koprem zielonym. Polewkę można także podać z jajkami gotowanymi na twardo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska