W Gorcach o rdzennej, tradycyjnej kuchni się nie zapomina. Dlatego Koło Gospodyń Wiejskich wraz ze stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” wydało książkę „Smaki gorczańsko-pienińskie”. Można tam znaleźć przepisy na smaczne regionalne dania, przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Zebrane potrawy, udostępnione przez mieszkańców gmin Krościenko nad Dunajcem, Czorsztyn oraz Ochotnica Dolna, pachną swojsko i rodzinnie, przypominając dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po ciężkim dniu pracy.
Składniki
- 1 l kwaśnego mleka (zsiadłego)
- 1/2 l kwaśnej śmietany
- 1,5 pęczka rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 3 średnie buraczki czerwone
- 2 średnie ogórki świeże
- 1 pierś z kurczaka
- 4 jajka
- pieprz
- sól
Wykonanie
Rzodkiewkę, buraczki i ogórki zetrzeć na grubej tarce.
Pierś opiec na oleju, a gdy ostygnie, pokroić drobno w kostkę, dodać pokrojone i ugotowane jajka oraz koperek. Mleko i śmietanę zmiksować, dodać pozostałe składniki i przyprawić solą.
Zobacz też:Nie samym mięsem człowiek żyje! Rozmowa z Dorotą Sokół, dietetyczką
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na szparagi
Zobacz też:TOP 10 najlepszych ciast z truskawkami naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN