Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku [PRZEPIS]

mad
archiwum
Chłodnik po sromowsku

W Gorcach o rdzennej, tradycyjnej kuchni się nie zapomina. Dlatego Koło Gospodyń Wiejskich wraz ze stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny” wydało książkę „Smaki gorczańsko-pienińskie”. Można tam znaleźć przepisy na smaczne regionalne dania, przyrządzone w oparciu o receptury gospodyń wiejskich. Zebrane potrawy, udostępnione przez mieszkańców gmin Krościenko nad Dunajcem, Czorsztyn oraz Ochotnica Dolna, pachną swojsko i rodzinnie, przypominając dawne czasy, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu po ciężkim dniu pracy.

Składniki

  • 1 l kwaśnego mleka (zsiadłego)
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • 1,5 pęczka rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 średnie buraczki czerwone
  • 2 średnie ogórki świeże
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 jajka
  • pieprz
  • sól


Wykonanie

Rzodkiewkę, buraczki i ogórki zetrzeć na grubej tarce.
Pierś opiec na oleju, a gdy ostygnie, pokroić drob­no w kostkę, dodać pokrojone i ugotowane jajka oraz koperek. Mleko i śmietanę zmiksować, dodać pozostałe składniki i przyprawić solą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska