Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dżem z dyni i jabłek Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Dżem z dyni.
Dżem z dyni. archiwum
Przepis na dżem z dyni i jabłek od Koła Gospodyń Wiejskich.

Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce dynią stoi! Ale nie tylko! Wiedzą o tym doskonale panie z Kół Gospodyń Wiejskich i robia same pyszności.
- Nasza gmina słynie też z upraw papryki, kapusty pekińskiej, kalafiora, czy brokuła.  W sezonie można je oglądać i kupować przy drodze E 79. W październiku jest to też zagłębie chryzantem – mówi Eleonora Kusińska, przewodnicząca Gminnej Rady KGW w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce. - Potrawy z wykorzystaniem naszych produktów są proste w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Zapraszamy na nasze „ dożynki warzywne”, gdzie króluje kociołek warzywny i wiele smakowitych dań – zachęca i dzieli się przepisem na pyszny dżem z dyni.

Składniki

  • 2 kg dyni 
  • 1,5 kg jabłek (antonówki) 
  • 40 dag cukru 
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 
  • 1 galaretka 
  • kilka goździków 
  • kawałek cynamonu

 
 
Wykonanie

Dynię zetrzeć na tarce (duże oczka), jabłka (obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych) pokroić w kostkę. Prażyć na małym ogniu przez ok.3 godz. Dosypać cukier i resztę przypraw, mieszać i smażyć... Jak „ubędzie” włożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. 

Zobacz też:Gruszki w syropie na zimę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska