Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce dynią stoi! Ale nie tylko! Wiedzą o tym doskonale panie z Kół Gospodyń Wiejskich i robia same pyszności.
- Nasza gmina słynie też z upraw papryki, kapusty pekińskiej, kalafiora, czy brokuła. W sezonie można je oglądać i kupować przy drodze E 79. W październiku jest to też zagłębie chryzantem – mówi Eleonora Kusińska, przewodnicząca Gminnej Rady KGW w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce. - Potrawy z wykorzystaniem naszych produktów są proste w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Zapraszamy na nasze „ dożynki warzywne”, gdzie króluje kociołek warzywny i wiele smakowitych dań – zachęca i dzieli się przepisem na pyszny dżem z dyni.
Składniki
- 2 kg dyni
- 1,5 kg jabłek (antonówki)
- 40 dag cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 galaretka
- kilka goździków
- kawałek cynamonu
Wykonanie
Dynię zetrzeć na tarce (duże oczka), jabłka (obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych) pokroić w kostkę. Prażyć na małym ogniu przez ok.3 godz. Dosypać cukier i resztę przypraw, mieszać i smażyć... Jak „ubędzie” włożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Zobacz też:Gruszki w syropie na zimę
