https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Gruszki w syropie na zimę. Zobacz przepis Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Gruszki w syropie to doskonały dodatek do ciast.
Gruszki w syropie to doskonały dodatek do ciast. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na gruszki w syropie na zimę.

Przepisem na gruszki w syropie podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Składniki

  • 3 kg gruszek
  • 2 litry wody
  • 4 szklanki cukru
  • 10 goździków
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego


Wykonanie

Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować syrop, nie zapominając o kwasku ( zabezpiecza on gruszki przed utratą białego koloru). Gruszki umieścić w słojach i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować na wolnym ogniu około 20 minut.
Tak przygotowane gruszki można podać z sosem waniliowym. Rewelacyjnie smakują w serniku zamiast rodzynek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

C
Cenzorek
Kwasek cytrynowy to TRUCIZNA!
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska