Intensywnie zielone lub purpurowe liście jarmużu obfitują przede wszystkim w przeciwutleniacze, a także witaminy C i K oraz wapń i żelazo. Aby nie utracił on swych prozdrowotnych właściwości najlepiej jeść go na surowo lub gotując na parze przez zaledwie kilka minut. Charakterystyczny smak jarmużu sprawia, że bardzo często dodawany jest także do wszelkiego rodzaju zup, zapiekanek i sałatek, stanowiąc ciekawą alternatywę dla kapusty. Z jego pomocą bez trudu przygotujemy pożywne śniadanie, apetyczny obiad, a nawet oryginalną przekąskę.
Jarmuż na surowo
Pierwszym ze sposobów włączenia surowego jarmużu do codziennej diety są smoothies. Koktajl z kapusty może budzić pewne wątpliwości, tymczasem jarmuż w tej roli spełnia się doskonale. Przepysznie komponuje się z jabłkiem, bananem, pomarańczą, borówkami, mango, kiwi, imbirem czy ananasem. A z czym zmiksować liście jarmużu, gdy mamy ochotę na coś wytrawnego? Spośród warzyw możemy wybrać szpinak, awokado, zielonego ogórka, natkę pietruszki oraz seler naciowy. Kremową konsystencję nada z kolei mleko migdałowe, kokosowe lub kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Jarmuż na jesienne chłody
Jak wszystkie gatunki kapusty, również jarmuż stanowi wyśmienity dodatek do wszelkich zup. Z dodatkiem jarmużu przyrządzana jest między innymi wywodząca się z Toskanii ribollita (przepis podajemy poniżej). Podstawą dla tej bardzo pożywnej i aromatycznej włoskiej zupy jest biała fasola oraz czerstwe pieczywo, dzięki którym nabiera ona swojej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Poza liśćmi jarmużu dodawane są świeże pomidory, seler naciowy, marchew, cebula i ziemniaki. Całość posypywana jest tradycyjnym włoskim serem. – W polskiej wersji włoską zupę można posypać cieniutkimi piórkami sera żółtego, które z łatwością uzyskamy z pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw. Łagodnym dopełnieniem dla smaku jarmużu i kompozycji włoskich ziół stanie się przede wszystkim gouda oraz ser podlaski – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Przepis na czipsy z jarmużu
Czy chipsy mogą być zarazem idealnie chrupiące i zdrowe? Jarmuż sprawia, że niemożliwe staje się możliwe. To właśnie jego pofalowane listki, porwane w drobne kawałki i skropione oliwą, pozwalają wyczarować przepyszną i dietetyczną zarazem przekąskę.
Składniki
- jarmuż
- olej
- ulubione dodatki
Wykonanie
Umyte i osuszone liście bardzo dokładnie wymieszać z dowolnym olejem, kontrolując jego ilość. Po wyłożeniu na blachę posypać ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, wędzoną papryką czy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany jarmuż piec w temperaturze ok. 150 stiopni nie dłużej niż 10 minut i przekąska na długie jesienne wieczory filmowe gotowa!

Przepis na pesto z jarmużu
Niekonwencjonalnym, lecz bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie w codziennej kuchni jarmużu jest również przygotowanie domowego pesto.
Składniki
- jarmuż
- czosnek
- płatki migdałów
- ser żółty
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Rozdrobnione robotem kuchennym listki jarmużu połączyć z ząbkiem czosnku oraz płatkami migdałów, twardym serem lub serem żółtym utartym na bardzo drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Wyraziste w smaku i wszechstronne pesto doskonale skomponuje się z makaronami, mięsem, tostami oraz gotowanymi warzywami.

Przepis na ribollitę z jarmużem i aldamerem
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 1/2 selera naciowego
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
- 3 ziemniaki
- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- ok. 2 l wody
- sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
- 5-6 liści jarmużu
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
Wykonanie
Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.
