Serek labneh wykonany jest z jogurtu i posiada jego wszystkie pozytywne właściwości. Jest doskonałym źródłem wapnia oraz naturalnym probiotykiem, gdyż odbudowuje florę bakteryjną jelit. Dodatkowo, jego delikatny i kremowy smak czyni go doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Przepisy z serkiem Lebneh

Dip do warzyw z serka Labneh [PRZEPIS]
Labneh ma gęstą konsystencję, dlatego idealnie będzie nadawał się jako dip do warzyw lub innych przekąsek.
Składniki:
- Labneh (np. marki Sandra)
- oliwa z oliwek extra virgin
- oregano
- tymianek
- majeranek
Przygotowanie:
Labneh mieszamy z ziołami. Wierzch skrapiamy niewielką ilością oliwy – pamiętajmy, że nie chcemy go rozrzedzić, a jedynie nadać mu wyjątkowego aromatu. Możemy podawać z oliwkami, selerem oraz innymi, dowolnymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Pasty z serka Labneh do smarowania kanapek [PRZEPIS]
Ten bliskowschodni przysmak można również jeść na kanapkach. Dzięki temu przygotujemy pożywne śniadanie dla siebie i całej rodziny. Poniżej 2 przepisy na pasty do kanapek – pikantną i ziołową.
Pasta ziołowa
Składniki:
- Labneh
- oliwa z oliwek extra virgin
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki orzeszków pinii
Pasta pikantna
Składniki:
- Labneh
- mielona papryczka chili
- mielony pieprz ziołowy
- mielona papryka wędzona
Przygotowanie:
Zarówno w przypadku pasty ziołowej jak i pikantnej wystarczy, że wymieszamy dokładnie labneh z przyprawami.

Szanklisz, czyli kulki marynowane w ziołach i oliwie [PRZEPIS]
Z dobrze odsączonego sera labneh można przygotować szanklisz – kulki marynowane w ziołach i oliwie. Stanowią doskonały dodatek do dań i spełniają się w formie przystawki. Ich intensywny smak przypadnie do gustu w szczególności miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej oraz arabskiej.
Składniki:
- Labneh
- oliwa z oliwek extra virgin
- oregano
- tymianek
- majeranek
- czosnek
- mielone, suszone pomidory
Przygotowanie:
Chcąc przygotować kulki z sera musimy najpierw odsączyć labneh z nadmiaru serwatki. W tym celu ser wykładamy na gazę lub tetrę. Następnie umieszczamy go na sitku, które wcześniej przelewamy gorącą wodą w celu pozbycia się bakterii. Pod sitkiem wkładamy naczynie, do którego będzie ściekać serwatka. Labneh przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dzień lub dwa. Po tym czasie powstanie nam gęsty ser, z którego możemy bez problemu uformować małe kulki. Do słoiczka wlewamy dobrej jakości oliwę. Kulki z sera obtaczamy w mieszance przypraw i wkładamy do oliwy. Dodajemy lekko zgniecione ząbki czosnku. Tak przygotowany ser trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku dniach nabierze już odpowiedniego aromatu.
