Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym. Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 jaj
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- mix przypraw np. marki Kamis: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie
Przyprawy dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smażyć przez około 10 min. Następnie dodać łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie zrobić 6 wgłębień w sosie łyżką i wbić w nie jajka. Skakshukę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posypać natką pietruszki i podawać z chrupiącym pieczywem.
Zobacz też: Drugie śniadanie to nie tylko kanapka z serem. Można inaczej.
Zobacz też:Pomysły na zdrowe drugie śniadanie dla uczniów
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Letnia sałatka ziołowa-pomidorowa
Zobacz też:Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym
Zobacz też:Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
Zobacz też:Szybka sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem
Zobacz też:Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Źródło: Dzień Dobry TVN