https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]

mad
Śródziemnomorska shakshuka
Śródziemnomorska shakshuka materiały prasowe
Przepis na shakshukę.

Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym. Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 jaj
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • mix przypraw np. marki Kamis: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie
Przyprawy dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Na patelnię wrzucić pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smażyć przez około 10 min. Następnie dodać łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Dusić przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie zrobić 6 wgłębień w sosie łyżką i wbić w nie jajka. Skakshukę przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posypać natką pietruszki i podawać z chrupiącym pieczywem.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kajka
wypróbowanee dzięki, a przy okazji bardzo dobrze się czyta całą Akademię :)
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska