Agnieszka Delkowska prowadzi popularny blog ladykitchen.pl, czyli poradnik dla nieposiadających służby. Rodowita góralka, swe życie dzieli między Kościelisko i Kraków.
Składniki
- makaron orkiszowy - szklanka suchego
- ogórek
- 2 dobrej jakości pomidory
- pęczek rzodkiewki
- awokado
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego
- łyżeczka musztardy sarepskiej
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Do jeszcze ciepłego makaronu dodać tuńczyka, odsączając go wcześniej z zalewy. Ciepły makaron wchłonie smak tuńczyka a sok tuńczyka zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Obrać ogórka, pokroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd nasiennych, drobno pokroić i wrzucić na sitko. Pomidory pokroić na ćwiartki usunać pestki i dorzucić do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawiesić nad miseczką, w której będziemy mieszać sos. Posolić i wymieszać, pozwolić sokom, aby ściekły do miseczki. Pozostałe warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Dorzucić wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki z sitka dodać do sałatki. Do soku z pomidorów i ogórków dodać olej, musztardę, starty ząbek czosnku i wymieszać. Połączyć z sałatką, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Przed podaniem sałatkę jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi oleju lnianego, może go zastąpić oliwą bądź zwykłym olejem rzepakowym. Można też dodać jogurt zamiast winegretu. Wtedy nie robimy sosu, a sok z pomidorów i ogórków po prostu warto wypić.
Źródło: Dzień Dobry TVN