Ewa Lenczyk-Chmielarska, autorka bloga Babeczka Piecze, lubi zaszyć się w kuchni, by gotować i odkrywać nowe smaki. Dlatego na blogu znajdziecie różnorodne przepisy od kuchni europiejskiej po dania dalekiego wschodu.
Składniki
- pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz (według uznania)
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1 pomidor
- 1/2 papryki
- garść kiełków
- 1 nieduża bagietka
- 1 dymka (tylko zielona cześć)
- oliwa
- kawałek sera cheddar
Składniki dressingu
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- kilka listków bazylii
Wykonanie
Wszystkie składniki dressingu włożyć do blendera i zmiksować na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieścić ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryć mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbić tłuczkiem.
Natłuścić patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzać. Smażyć kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstawić na bok. Po wystygnięciu pokroić pierś na niewielkie paski.
Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułożyć liście sałat. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Ułożyć kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skropić dressingiem. Na wierzchu ułożyć kilka wiórków sera cheddar. Podawać z bagietką.
Zobacz koniecznie!
