Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowana sałatka z cukinii i tofu [PRZEPIS]

Anna Hoszowska
Sałatka z grillowanej cukinii.
Sałatka z grillowanej cukinii. Anna Hoszowska
Przepis na grillowaną cukinię z tofu.

Anna Hoszowska z Krzeszowic prowadzi blog Galantyna. - Mam nadzieję, że zostanie po mnie jakiś ślad dla moich wnucząt i czasami ugotują coś według moich przepisów – mówi.

Marynata do tofu

  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu płynngo
  • łyżka pieprzu seczuańskiego
  • 1/2 szklanki aroni
  • sól do smaku


Składniki na sałatkę

  • cukinia żółta
  • cukinia zielona
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku 
  • 20 dag twardego tofu
  • 4 gałązki koperku
  • sól do smaku


Wykonanie

Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Sos sojowy wymieszać z miodem. Aronię umyć i za pomocą widelca albo blendera rozdrobnić. Wymieszać sos sojowy z aronią i otrzymanym aroniowym sokiem, posolić, dodać grubo zmielony pieprz seczuański i zalać powstałą marynatą tofu. Trzymać w chłodnym miejscu 3-4 godziny. Od czasu do czasu przekładać plasterki, aby równo się marynowały.
Obie cuknie umyć i pokroić w półplasterki (nie obierać ze skórki), natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Zarówno cukinie jak i tofu grillować po kilka minut z obu stron. Warzywa i tofu ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska