https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowana sałatka z cukinii i tofu [PRZEPIS]

Anna Hoszowska
Sałatka z grillowanej cukinii.
Sałatka z grillowanej cukinii. Anna Hoszowska
Przepis na grillowaną cukinię z tofu.

Anna Hoszowska z Krzeszowic prowadzi blog Galantyna. - Mam nadzieję, że zostanie po mnie jakiś ślad dla moich wnucząt i czasami ugotują coś według moich przepisów – mówi.

Marynata do tofu

  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu płynngo
  • łyżka pieprzu seczuańskiego
  • 1/2 szklanki aroni
  • sól do smaku


Składniki na sałatkę

  • cukinia żółta
  • cukinia zielona
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku 
  • 20 dag twardego tofu
  • 4 gałązki koperku
  • sól do smaku


Wykonanie

Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Sos sojowy wymieszać z miodem. Aronię umyć i za pomocą widelca albo blendera rozdrobnić. Wymieszać sos sojowy z aronią i otrzymanym aroniowym sokiem, posolić, dodać grubo zmielony pieprz seczuański i zalać powstałą marynatą tofu. Trzymać w chłodnym miejscu 3-4 godziny. Od czasu do czasu przekładać plasterki, aby równo się marynowały.
Obie cuknie umyć i pokroić w półplasterki (nie obierać ze skórki), natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Zarówno cukinie jak i tofu grillować po kilka minut z obu stron. Warzywa i tofu ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
My do grilla najbardziej lubimy jeść sałatkę szwedzką z Frykasa, jest przepyszna i idealnie pasuje do grilowanej kiełbaski.
e
evva
Co jutro robicie na obiad? Ja gotuje rumfordzką według staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka przepisy babci
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska