Anna Hoszowska z Krzeszowic prowadzi blog Galantyna. - Mam nadzieję, że zostanie po mnie jakiś ślad dla moich wnucząt i czasami ugotują coś według moich przepisów – mówi.
Marynata do tofu
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu płynngo
- łyżka pieprzu seczuańskiego
- 1/2 szklanki aroni
- sól do smaku
Składniki na sałatkę
- cukinia żółta
- cukinia zielona
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 20 dag twardego tofu
- 4 gałązki koperku
- sól do smaku
Wykonanie
Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Sos sojowy wymieszać z miodem. Aronię umyć i za pomocą widelca albo blendera rozdrobnić. Wymieszać sos sojowy z aronią i otrzymanym aroniowym sokiem, posolić, dodać grubo zmielony pieprz seczuański i zalać powstałą marynatą tofu. Trzymać w chłodnym miejscu 3-4 godziny. Od czasu do czasu przekładać plasterki, aby równo się marynowały.
Obie cuknie umyć i pokroić w półplasterki (nie obierać ze skórki), natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i oliwą. Zarówno cukinie jak i tofu grillować po kilka minut z obu stron. Warzywa i tofu ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem.
Zobacz też:Przepis na tradycyjne racuchy z jabłkami
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN