- Bakłażan z jajkiem to doskonałe danie na śniadanie lub ciepłą kolację. Do przygotowania w kilka chwil – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Składniki
- 1 bakłażan
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
Bakłażana przekroić na pół. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Bakłażana posmarować olejem. Pomidory suszone pokroić w paski. Pomidory ułożyć we wgłębieniach w bakłażanie. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany ułożyć na blaszce. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bakłażany wyjąć z piekarnika. Do wgłębień w warzywie wbić jajko. Znów włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka
