Dynia przybyła do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono ją głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa.
Składniki na marynowaną dynię
- 1 duża dynia
- 3 szklanki cukru trzcinowego
- kilka goździków
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 szklanka octu winnego
- szczypta chilli
- sól do smaku
Składniki na tosty
- 250 g białego twarogu
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
- kilka łyżek płynnego miodu
Wykonanie
Marynowana dynia. Do garnka wlać wodę, ocet i przyprawy (bez soli). Ustawić garnek na małym ogniu i poczekać aż wszystko się zagotuje. Następnie dodać łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według uznania.
W osobnym garnku ugotować dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przełożyć do dużego słoika ze szczelną zakrętką i zalać marynatą. Słoik odstawić do góry dnem i poczekać aż wystygnie. Słoik po otwarciu można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
Tosty. Twaróg rozdrobnić z jogurtem, dodać posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Pokrojone kawałki chleba podpiec w piekarniku przez ok. 5 minut. Na gotowe grzanki nałożyć twaróg, zamarynowaną dynię i posiekane orzechy włoskie. Gotowe grzanki polać łyżeczką miodu do smaku.
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Zobacz też:Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach
Zobacz też:Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka
Zobacz też:Jadalne kasztany, miechunka i patison, czyli jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia
Zobacz też:Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki
Zobacz też:Dżem z dyni i jabłek Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa-krem z papryki Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN