Przepisem podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga „Kuchenne wariacje”. Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem lub może być dodatkiem do mięsa.
Składniki:
- 2 cukinie (500 g)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminku całego
- 1/2 łyżeczki pieprzu indyjskiego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cały kminek oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie, ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory, przekładamy do cukinii i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane liście świeżej kolendry i podajemy.

Wideo