https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania z cukinią. Cukinia w pomidorach z indyjską nutą [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem lub może być dodatkiem do mięsa. Zobaczcie przepis.
Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem lub może być dodatkiem do mięsa. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Sezon na cukinie trwa w najlepsze! Zobaczcie przepis na pyszne danie z tym warzywem w roli głównej – cukinie w pomidorach z indyjską nutą.

Przepisem podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga „Kuchenne wariacje”. Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem lub może być dodatkiem do mięsa.

Składniki:

  • 2 cukinie (500 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminku całego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu indyjskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cały kminek oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie, ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory,  przekładamy do cukinii i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane liście świeżej kolendry i podajemy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska