Warzywa faszerowane. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie, jędrne pomidory, złociste i czerwone cebule oraz wiele innych. Można do woli eksperymentować i nadziewać warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Zjedzone na gorąco, posypane startym serem żółtym, smakują wybornie.
Przedstawiamy trzy przepisy.

Faszerowane bakłażany z żółtym serem [PRZEPIS]
Składniki dla 4 osób:
- 2 świeże bakłażany
- 2 główki czosnku
- 2 duże papryki – czerwona i żółta
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- świeży koperek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą
z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy
w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy
w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Dobra rada:
Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.

Faszerowane papryki z żółtym serem [PRZEPIS]
Składniki dla 4 osób:
- 100 g ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 g mięsa mielonego
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 4 czerwone papryki
- 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 świeża papryka
- 4 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 pomidory
- 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora
i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 - 50 minut.
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
