Zobacz przepisy na dania z brokułami:
- Zupa-krem z brokułów
- Krem brokułowy z dodatkiem gruszki
- Chłodnik z selera naciowego i brokułów
- Tarta z kurczakiem i brokułami
- Makaron kokardki z łososiem i brokułami
- Szybka tarta z brokułami Koła Gospodyń Wiejskich
- Pierś kurczaka z brokułem
- Zapiekanka z brokułami, fetą i makaronem
- Sałatka z kurczakiem i brokułem
- Sałatka z brokułów
Zieleń na talerzu jest zawsze mile widziana, szczególnie kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa. Któż potrafi przejść obojętnie obok straganów zastawionych plonami pól i ogrodów? A wśród nich brokuły, z których można wyczarować wiele wspaniałych dań! Brokuł jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, uważana za przodka kalafiora. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma.
Pierwsze informacje o brokule pochodzą z 1560 roku, kiedy to prawdopodobnie został on sprowadzony z Półwyspu Apenińskiego do Francji, a następnie rozpowszechnił się w całej Europie docierając na Wyspy Brytyjskie w XVIII wieku. Do Stanów Zjednoczonych trafił poprzez osadników włoskich, gdzie w 1920 roku w Brooklynie powstała pierwsza towarowa plantacja brokuła. Największe uprawy w Europie znajdują się w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce!
Jedzmy brokuły na zdrowie!
Szukasz pomysłu na smaczne dania? Zobacz sprawdzone przepisy!
