https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Soczysta kaczka w pomarańczach. Zobacz sprawdzony przepis! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Soczysta kaczka w pomarańczach. Zobaczcie przepis!
Soczysta kaczka w pomarańczach. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Jak upiec kaczkę, by była soczysta, a jednocześnie miała chrupiącą skórkę? Zobacz przepis naszej Czytelniczki!

Kaczka – przepis. Prosty sposób na kaczkę pieczoną w całości. Soczysta kaczka w pomarańczach to przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Soczysta kaczka w pomarańczach.
Soczysta kaczka w pomarańczach. Fot. Joanna Tokarz

Składniki: 

  • 1 kaczka o wadze około 1,2kg 
  • 2 pomarańcze 
  • 2 jabłka 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 1 czerwona cebula 
  • ½ szklanki bulionu drobiowego 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • sól, pieprz, majeranek suszony 

 
Wykonanie
Kaczkę nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka wkładamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy bulionem wymieszanym z sokiem z jednej pomarańczy, drugą kroimy w plastry i razem z ćwiartkami jabłek oraz gałązkami tymianku również dokładamy do rękawa. Związujemy z obu stron i pozostawiamy na min. 4 godziny w zimnym miejscu.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, podlewając ją wytworzonym sosem co kilka minut, tak by się przyrumieniła. Podajemy na ciepło. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska