Kaczka – przepis. Prosty sposób na kaczkę pieczoną w całości. Soczysta kaczka w pomarańczach to przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki:
- 1 kaczka o wadze około 1,2kg
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 8 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki miodu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz, majeranek suszony
Wykonanie
Kaczkę nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka wkładamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy bulionem wymieszanym z sokiem z jednej pomarańczy, drugą kroimy w plastry i razem z ćwiartkami jabłek oraz gałązkami tymianku również dokładamy do rękawa. Związujemy z obu stron i pozostawiamy na min. 4 godziny w zimnym miejscu.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, podlewając ją wytworzonym sosem co kilka minut, tak by się przyrumieniła. Podajemy na ciepło.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?