Kaczka – przepis. Prosty sposób na kaczkę pieczoną w całości. Soczysta kaczka w pomarańczach to przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki:
- 1 kaczka o wadze około 1,2kg
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
- 8 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki miodu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz, majeranek suszony
Wykonanie
Kaczkę nacieramy olejem, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka wkładamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy bulionem wymieszanym z sokiem z jednej pomarańczy, drugą kroimy w plastry i razem z ćwiartkami jabłek oraz gałązkami tymianku również dokładamy do rękawa. Związujemy z obu stron i pozostawiamy na min. 4 godziny w zimnym miejscu.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, podlewając ją wytworzonym sosem co kilka minut, tak by się przyrumieniła. Podajemy na ciepło.
