Przepis na aromatycznego i kruchego kurczaka. Drób to jedno z ulubionych mięs. Nie masz pomysłu na obiad? Nasza czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka, podpowiada: zrób kurczaka na soli. Mięso jest kruche, aromatyczne i pyszne! Zobaczcie przepis!
![Pomysł na obiad. Aromatyczny i chrupiący kurczak pieczony na soli [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a4/04/5d9d8f1a60f10_o,size,250x400,q,71,h,284ed2.jpg)
Składniki
- kurczak (ok 2 do 2,5 kg)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo
- 70 dag grubej soli morskiej
- mała butelka
Wykonanie
Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć gardziel i kuper. Do oleju przecisnąć czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do wnętrza kurczaka wepchnąć butelkę, która będzie utrzymywać ciepło podczas pieczenia, a nogi związać sznurkiem.
Spód formy, w której będziemy zapiekać mięso wysypać solą, a na niej, na grzbiecie ułożyć kurczaka.
Kurczaka włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 2 godziny. Kurczaka nie należy nakłuwać, żeby wewnątrz pozostał soczysty, skórka powinna być rumiana i cienka jak pergamin pod koniec pieczenia. Mięso jest kruche i bardzo aromatyczne.
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
