Pomysł na obiad. Koreański kurczak z ryżem i brokułem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kuczak po koreańsku. Zobaczcie przepis!
Kuczak po koreańsku. Zobaczcie przepis! Fot. materiały prasowe
Przepis na pysznego kurczaka po koreańsku. Intensywna marynata oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Nie masz pomysłu na obiad? Kurczak po koreańsku z wyjątkowym ryżem basmati (jest jednym z najszlachetniejszych gatunków na świecie) zasmakuje każdemu!

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
  • 1 brokuł
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2c m imbiru startego na tarce
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu
  • sezam do posypania

Wykonanie
Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Izabella

Uwielbiam takie dania. Ale kurczak w nich musi być dobrej jakości. Ja wybieram takiego niekarmionego antybiotykami jak np kurczak sielski

Dodaj ogłoszenie