
Z brokułów można przygotować wiele pysznych dań.

Zupa-krem z brokułów Krystyny Sikory
Składniki
brokuł
2 ząbki czosnku
mała cebula
wywar mięsny lub jarzynowy około 1 1/2 litra
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka masła
Wykonanie
Cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Całość zalać wywarem i wrzucić pokrojony brokuł – pogotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem zmiksować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub jak kto woli – z makaronem czy zacierką. Na wierzchu zrobić kleksa ze śmietany.

Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony Borowiec
Składniki
2 duże brokuły
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony)
2 twarde i dojrzałe gruszki
25 g masła
garść płatków migdałowych (lub pestek dyni)
Wykonanie
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem.
Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz i odsączyć z nadmiaru masła.
Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera i płatkami migdałów.

Chłodnik z selera naciowego i brokułów Janiny Czai
Składniki
500 g selera naciowego
300 g brokułów
2 jabłka
2 l wywaru warzywnego
200 ml śmietany 18 proc.
sól, pieprz do smaku
listki mięty do dekoracji
kilka plasterków ogórka
Wykonanie
Seler naciowy i brokuły oczyść i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, a jabłko w kostkę.
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni, następnie zalać wywarem i gotować do miękkości.
Wlać śmietanę i zblendować całość, doprawiając według uznania solą i pieprzem
Podawać na zimno w towarzystwie listków mięty i plasterków ogórka.