1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Z brokułów można przygotować wiele pysznych dań.
fot. pixabay.com

Z brokułów można przygotować wiele pysznych dań.

2 z 12
Zupa-krem z brokułów Krystyny Sikory...
fot. pixabay.com

Zupa-krem z brokułów Krystyny Sikory

Składniki

brokuł
2 ząbki czosnku
mała cebula
wywar mięsny lub jarzynowy około 1 1/2 litra
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka masła

Wykonanie

Cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Całość zalać wywarem i wrzucić pokrojony brokuł – pogotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem zmiksować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub jak kto woli – z makaronem czy zacierką. Na wierzchu zrobić kleksa ze śmietany.

3 z 12
Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony  Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Krem brokułowy z dodatkiem gruszki Iwony Borowiec
 
Składniki
 
2 duże brokuły 
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
100 g sera (gorgonzola lub inny ulubiony) 
2 twarde i dojrzałe gruszki 
25 g masła 
garść płatków migdałowych (lub pestek dyni) 
 
Wykonanie
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. 
W rondlu zagotować bulion, dodać do niego brokuły i przykryte gotować 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podzielić je na dwie partie i zmiksować w blenderze dodając po połowie sera. Zlać zupę do rondla, doprawić solą i pieprzem. 
Gruszki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozgrzać ciężką patelnię, rozpuścić masło i włożyć połówki gruszek. Podsmażać 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełożyć je na talerz i odsączyć z nadmiaru masła. 
Wlać zupę do ciepłych talerzy i ułożyć w niej gruszki. Posypać okruszkami sera i płatkami migdałów.

4 z 12
Chłodnik z selera naciowego i brokułów Janiny Czai...
fot. pixabay.com

Chłodnik z selera naciowego i brokułów Janiny Czai

Składniki

500 g selera naciowego  
300 g brokułów 
2 jabłka  
2 l wywaru warzywnego  
200 ml śmietany 18 proc. 
sól, pieprz do smaku
listki mięty do dekoracji
kilka plasterków ogórka

Wykonanie

Seler naciowy i brokuły oczyść i pokroić na mniejsze kawałki. 
Cebulę pokroić w piórka, a jabłko w kostkę. 
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni, następnie zalać wywarem i gotować do miękkości. 
Wlać śmietanę i  zblendować całość, doprawiając według uznania solą i pieprzem  
Podawać na zimno w towarzystwie listków mięty i plasterków ogórka.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

Zobacz również

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin