
Tarta z kurczakiem i brokułami Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Składniki na nadzienie
pół opakowania mrożonych brokułów
1 filet z kurczaka
1/2 cebuli
1 opakowanie sera ricotta
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz, bazylia, oregano
1 łyżka masła lub oliwy
ser żółty
Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkli, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawić.
Ciasto na tartę rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W międzyczasie zrobić nadzienie. Do miski wrzucić jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie wymieszać na gładką masę. Masę doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można do masy zetrzeć na tarce mały kawałek sera żółtego.
Na podpieczone ciasto wyłożyć część kurczaka i brokułów i przykryć masą serową. Na wierzch tarty dać resztę kurczaka i brokułów.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa serowa się zetnie.

Kokardki z łososiem i brokułami Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki
brokuły
200 g makaronu np. kokardki
250 g filetu z łososia
ząbek czosnku
koperek
2 łyżki śmietany
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Brokuły podzielić na małe różyczki i wymyć. W dużym garnku ugotować wodę, lekko ją posolić. Do wrzącej wody wrzucić makaron i brokuły. Gotować ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzić i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić czosnek. Gdy się podgrzeje, czosnek wyciągnąć.
Na oliwie podsmażyć łososia. Dodać śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawić solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodać koperek. Wymieszać.
Łososia przełożyć do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie wymieszać.

Szybka tarta z brokułami Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki na ciasto
250 g maki
2 żółtka
1/2 kostki miękkiej margaryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na farsz
1 duży brokuł podzielony na cząstki i wrzucony na wrzątek na 2 minuty
200-250 ml śmietany 18 proc.
3 jajka
sól, pieprz
Wykonanie.
Ciasto. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę
Wyłożyć ciasto na formę do tarty, na ciasto ułożyć brokuły i na to wylać wymieszane jajka ze śmietaną, przyprawione solą i pieprzem. Całość można posypać startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż całość się zetnie.

Pierś kurczaka z brokułem Joanny Tokarz
Składniki dla dwóch osób
2 piersi z kurczaka
6 średnich różyczek brokułu
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka biała
ok. 30 g sera Lazur z niebieską pleśnią
sól, pieprz do smaku
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Wykonanie
Piersi kurczaka cienko rozbić, oprószyć solą oraz pieprzem. Umyte brokuły zmiksować wraz z czosnkiem, cebulką oraz serem Lazur. Gotowy farsz podzielić na dwie części, nałożyć na oba kotlety, ale tylko do połowy i zwinąć tak, by farsz pozostał w środku. Owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.