
Zapiekanka z brokułami, fetą i makaronem Aleksandry Faiks
Składniki
1 brokuł
pół paczki fety
wędlina 100 g (szynka, boczek, co macie w lodówce)
100 g serka topionego
makaron kokardki
3/4 szklanki wody
100 g żółtego sera
przyprawy
Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i wymyć. Ugotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć.
3/4 szklanki wody wlać do garnka, wrzucić serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. Podgrzać i mieszać do roztopienia. Równocześnie ugotować al dente makaron. Odcedzić
Pokroić fetę. Do garnka z makaronem wrzucić miękki brokuł, szynkę i trochę startego sera. Wymieszać.
Wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać fetę i zalać sosem.
Posypać pozostałym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.

Sałatka z kurczakiem i brokułem Andżeliki Knop
Składniki
dwie piersi z kurczaka
brokuł
puszka kukurydzy
6 jajek
por (biała część)
przyprawa do gyrosa
sól
pieprz
majonez (ilość według uznania)
Wykonanie
Kurczaka pokroić w małą kostkę, zasypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić na 3 godziny.
W tym czasie ugotować jajka na twardo, a następnie pokroić je w dużą kostkę. Pora posiekać
w półplasterki, sparzyć wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. Brokuła ugotować, tak aby był
al dente, a następnie porwać go na małe różyczki.
Gdy kurczak już najdzie przyprawą do gyrosa, usmażyć go na niewielkiej ilości oliwy. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.
Na koniec wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać majonez, ponownie wymieszać, przyprawić do smaku.

Sałatka z brokułów Krystyny Sikory
Składniki
1 brokuł (większy)
1/2 puszki kukurydzy
100 g makaronu kokardki
2 jajka
Składniki na sos
mały kubeczek jogurtu
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku(zgniecione)
pieprz
sól
Wykonanie
Brokuł ugotować. Po ugotowaniu przelać zimna wodą. Makaron ugotować al dente. Do makaronu dodać brokuł, ugotowane jajka, kukurydzę, sól, pieprz. Zalać sosem jogurtowym.