9 z 12
Zapiekanka z brokułami, fetą i makaronem Aleksandry Faiks...
fot. Aleksandra Faiks

Zapiekanka z brokułami, fetą i makaronem Aleksandry Faiks

Składniki
1 brokuł 
pół paczki fety  
wędlina 100 g (szynka, boczek, co macie w lodówce) 
100 g serka topionego 
makaron kokardki 
3/4 szklanki wody 
100 g żółtego sera 
przyprawy  

Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i wymyć. Ugotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć.  
3/4 szklanki wody wlać do garnka, wrzucić serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. Podgrzać i mieszać do roztopienia. Równocześnie ugotować al dente makaron.  Odcedzić
Pokroić fetę. Do garnka z makaronem wrzucić miękki brokuł, szynkę i trochę startego sera. Wymieszać. 
Wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać fetę i zalać sosem.  
Posypać pozostałym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.

10 z 12
Sałatka z kurczakiem i brokułem Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Sałatka z kurczakiem i brokułem Andżeliki Knop

Składniki
dwie piersi z kurczaka 
brokuł 
puszka kukurydzy 
6 jajek 
por (biała część)  
przyprawa do gyrosa 
sól
pieprz 
majonez (ilość według uznania) 

Wykonanie

Kurczaka pokroić w małą kostkę, zasypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić na 3 godziny.  
W tym czasie ugotować jajka na twardo, a następnie pokroić je w dużą kostkę. Pora posiekać  
w półplasterki, sparzyć wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. Brokuła ugotować, tak aby był  
al dente, a następnie porwać go na małe różyczki.
Gdy kurczak już najdzie przyprawą do gyrosa, usmażyć go na niewielkiej ilości oliwy. Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia.  
Na koniec wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać majonez, ponownie wymieszać, przyprawić do smaku.

11 z 12
Sałatka z brokułów Krystyny Sikory...
fot. Krystyna Sikora

Sałatka z brokułów Krystyny Sikory

Składniki
1 brokuł (większy)
1/2 puszki kukurydzy
100 g makaronu kokardki
2 jajka

Składniki na sos

mały kubeczek jogurtu
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku(zgniecione)
pieprz
sól

Wykonanie
Brokuł ugotować. Po ugotowaniu przelać zimna wodą. Makaron ugotować al dente. Do makaronu dodać brokuł, ugotowane jajka, kukurydzę, sól, pieprz. Zalać sosem jogurtowym.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Polecamy

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Motorem Lublin

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny