Naleśniki z jabłkami – przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autor ów bloga „Kuchenne wariacje”.
Składniki na 8-10 naleśników:
- 230 g mąki
- 230 ml mleka
- 2 jajka
- 180 ml wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na farsz:
- 1 kg jabłek
- cukier
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku.
Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe!

Wideo