Domowy ocet jabłkowy doskonale sprawdzi się jako zamiennik octu spirytusowego, który jest ostry w smaku. Domowy ocet jabłkowy doskonale sprawdza się w wielu potrawach lub jako naturalny konserwant. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki:
- winne jabłka - w całości- ze skórką i nasionami
- 1 litr przegotowanej wody
- 3 dag cukru
Wykonanie:
Duży słój dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Owoce wraz ze skórką oraz gniazdami nasiennymi dzielimy na ćwiartki. Wkładamy do słoja i zalewamy przygotowaną zalewą z wody i cukru. Woda powinna całkowicie przykryć owoce, by w proces fermentacji nie wkradła się pleśń. W tym celu jabłka powinniśmy obciążyć, ale nie szczelnie, tak by nie wypływały na wierzch.
Otwór słoja obwiązujemy gazą, a słój stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na około 8 tygodni.
Po tym czasie ocet filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Przechowujemy szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu.
