https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich. Prosty przepis na pyszne leczo!

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Leczo to prosta i bardzo dobra potrawa.
Leczo to prosta i bardzo dobra potrawa. pixabay.com
Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Składniki

  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 0,50 kg kiełbasy
  • 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli, dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia

nie używam pomidorów z puszki ani koncentratu, wlewam od razu pasate pomidorową łowicz i leczo wychodzi pyszne

K
Kasia
Ile dodała Pani tych pomidorów z puszki? Też 600gram?
t
teqila2012
W poniedziałek miałam właśnie takie leczo na obiadek, ale zamiast świeżych pomidorów dodałam te krojone z puszki i koncentrat Kotlina
L
L-besson
Jak gdzie i kiedy Koło gospodyń używa keczup jako składnik gotowania, miałem nadzieję trafić na przepis, który wypadł mi z głowy przed laty na klasyczne leczo gdzie króluje kiełbasa i papryka bez dodawania tłuszczu spoza gamy kiełbasianej.
Porażka
r
ralf
Dziś będę robił,
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska