https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Cukinia. Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym [PRZEPIS]

mad
Placki z cukinii to pomysł na szybki obiad.
Placki z cukinii to pomysł na szybki obiad. materiały prasowe
Sezon na cukinie w pełni. Zobacz jak zrobić szybkie i pyszne placki z cukinii według pomysłu szefa kuchni.

Przepisem na pyszne placki z cukinii z sosem koperkowym podzielił się Robert Muzyczka, szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na placki

  • 3 młode cukinie
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy


Składniki na sos koperkowy

  • 200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
  • pęczek koperku
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska