Przepisem na pyszne placki z cukinii z sosem koperkowym podzielił się Robert Muzyczka, szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki na placki
- 3 młode cukinie
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta soli i pieprzu
- olej rzepakowy
Składniki na sos koperkowy
- 200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
- pęczek koperku
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Zobacz też:Makaron z cukinii w sosie śmietanowym
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też:Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti?
Zobacz też:Domowy sos pomidorowy na zimę
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Podgrzybki w pomidorach na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Źródło: Dzień Dobry TVN
