Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti? [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekkie danie.
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekkie danie. archiwum
Jak zrobić warzywne spaghetti? Bardzo prosto! Aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia i… temperówka do warzyw. Jak w łatwy i prosty sposób przygotować tą warzywną bombę witaminową i dlaczego najlepiej będzie smakować z bakaliami?

Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych.
Warzywne spaghetti najlepiej smakuje latem, kiedy nie mamy ochoty jeść ciężkich dań. Doskonale sprawdzi się również u osób na diecie, czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Tak przygotowane spaghetti warto wzbogacić sezonowymi warzywami, czy delikatnym sosem.

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku baby
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 75 g orzechów Pinii Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 połówka cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.

Zobacz też:Przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti? [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3