Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych.
Warzywne spaghetti najlepiej smakuje latem, kiedy nie mamy ochoty jeść ciężkich dań. Doskonale sprawdzi się również u osób na diecie, czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Tak przygotowane spaghetti warto wzbogacić sezonowymi warzywami, czy delikatnym sosem.
Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki
Składniki
- 1 duża cukinia
- 12 pomidorków koktajlowych
- garść liści szpinaku baby
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 75 g orzechów Pinii Bakalland
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 połówka cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.
Zobacz koniecznie!
