Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian. Do przygotowania w kilka chwil. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 1 saszetka ryżu kolorowego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 50 g sera żółtego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
1. Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
