Nasza Loteria

Pomysł na obiad. Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Fot. Katarzyna Jaworek
Faszerowane warzywa to pomysł na szybki i smaczny obiad. Zobacz przepis na paprykę faszerowaną ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym.

Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian. Do przygotowania w kilka chwil. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 1 saszetka ryżu kolorowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
1. Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska