Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Octy smakowe, jakich nie znacie: malina, mirabelka i orzech włoski. Do czego użyć octów smakowych? [PRZEPISY]

mad
Na rynku możemy spotkać różnego rodzaju aromatyzowane octy smakowe, z których każdy ma inny smak, zapach i nadaje się do różnych potraw.
Na rynku możemy spotkać różnego rodzaju aromatyzowane octy smakowe, z których każdy ma inny smak, zapach i nadaje się do różnych potraw. pixabay.com
Czy wiedzieliście, że słodka malina, soczysta mirabelka i niezwykle aromatyczny orzech włoski mogą stać się głównym składnikiem cierpkich octów?

Octy smakowe. Na rynku możemy spotkać różnego rodzaju aromatyzowane octy smakowe, z których każdy ma inny smak, zapach
i nadaje się do różnych potraw.

Octy smakowe: octowo-owocowy zawrót głowy

Kruche listki rzymskiej sałaty czy szpinaku skropione octem są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Do przyrządzenia takiej przekąski warto jednak wykorzystać nieco inny ocet, niż popularny spirytusowy, który jest mocny w smaku.

Ocet Mirabelka – to ocet o delikatnym smaku dojrzałej mirabelki stworzony, by zdobić najlepsze sałatki, wykwintne desery oraz świeże owoce. Idealnie pasuje również jako dodatek do koziego sera.

Ocet Malina – smak dojrzałych malin sprawia, że ten łagodny i aromatyczny ocet idealnie komponuje się z owocami i zielonymi sałatkami. Jego delikatny aromat sprawi, że nie będziemy mogli oprzeć się jego magii.

Ocet Orzech Włoski – niesamowite połączenie delikatnego octu z orzechem włoskim tworzy ten uwodzicielski smak, który z pewnością przełamie rutynę w każdej kuchni. Jest idealnym dodatkiem do świeżych owoców i zielonych sałatek. Z powodzeniem sprawdzi się również jako dodatek do zup i sosów.

Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z wykorzystaniem tych niecodziennych octów.

Tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi.
Tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi.

Tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 jogurt bałkański
  • 3 świeże ogórki
  • 4 rzodkiewki
  • pęk kopru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • ser feta
  • 1 łyka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z orzechów włoskich (np. Kuhne)
  • przyprawy: pieprz i sól

Przygotowanie:
Ogórek, rzodkiewkę i fetę pokrój w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt bałkański oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj. Pęk kopru posiekaj i dodaj do chłodnika. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i ocet z orzechów włoskich. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Octy smakowe doskonale nadają się do sałatek.
Octy smakowe doskonale nadają się do sałatek.

Tercet egzotyczny, czyli mirabelka, szpinak i kozi ser [PRZEPIS]

Składniki:

  • garść liści świeżego szpinaku
  • 1/2 opakowania koziego sera
  • 2 garści mirabelek
  • garść orzechów włoskich
  • garść nasion słonecznika
  • 1 łyżka octu mirabelkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g żurawiny

Przygotowanie:
Liście szpinaku umyj, osusz i wrzuć do głębokiego naczynia. Kozi ser pokrój w drobną kostkę, zaś mirabelki na połówki, po czym dodaj je do szpinaku. Na rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika i orzechów włoskich. Ocet mirabelkowy dokładnie wymieszaj z miodem. Sałatkę posyp nasionami słonecznika, orzechami oraz żurawiną. Całość skrop mirabelkowo–miodowym dressingiem.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska