Nie macie pomysły na letni obiad na słodko? Polecamy rewelacyjne naleśniki z prażonymi jabłkami. Przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.
Składniki na puszyste naleśniki
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki maki
- 1 jajko
- szczypta soli
- trochę cukru
- olej
Wykonanie
Mleko i wodę wlać do wysokiego naczynia, wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Całość miksować do momentu, aż nie będzie grudek.
Pod koniec wlać ok. łyżeczkę oleju, żeby ciasto nie przywierało podczas smażenia.
Odstawić ciasto na około pół godziny. A potem zabrać się do smażenia, najlepiej jeśli nie ma nikogo w domu. W przeciwnym razie, nie nadążymy smażyć, a na koniec prażone jabłka i tak zjemy solo łyżeczką... Można smażyć jednocześnie w dwóch patelniach, żeby poszło sprawniej. Gotowe naleśniki smarujemy np. prażonymi jabłkami, rolujemy i zjadamy od razu.
Składniki na prażone jabłka
- jabłka (najlepiej szara reneta)
- cukier do smaku
- woda
- cynamon (opcjonalnie)
Wykonanie
Nie ma nic łatwiejszego i… pyszniejszego niż jabłka prażone.
Po prostu musimy mieć szare renety lub inne jabłka o matowej w dotyku skórce – te rozsmażą się na pewno. Jabłka obieramy i kroimy wprost do garnka na mniejsze kawałki, dodajemy cukru do smaku i podlewamy kapką wody. Prażymy do momentu, aż będą pyszne. Ewentualnie dodajemy cynamon. Takie jabłka smakują solo, w naleśniku, na bułce czy też jako nadzienie tarty na kruchym spodzie.
