Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta ze śliwkami. Najlepsze przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne placki ze śliwkami [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników  na rewelacyjne ciasta ze śliwkami!
Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta ze śliwkami! Fot. Maria Cebula
Nie ma nic lepszego niż pyszne ciasto ze śliwkami! Zebraliśmy dla Was najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne ciasta. Zobaczcie przepisy na pyszne drożdżowe ze śliwkami jak u babci, najprostsze ciasto ze śliwkami, jogurtowiec ze śliwkami czy ciasto fale Dunaju ze śliwkami! Zobaczcie przepisy!

Macie ochotę na rewelacyjne ciasto ze śliwkami w roli głównej? Mamy dla Was najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników! Smacznego!

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jak u babci!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jak u babci! Fot. Maria Cebula

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jak u babci! [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki

Dodatkowo

  • 2 kg śliwek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Przepis Marii Cebuli

Tanie, proste i szybkie ciasto ze śliwkami.
Tanie, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Fot. mad

Tanie, proste i szybkie ciasto ze śliwkami [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie
Do miski wbić cztery jajka, chwilę pomiksować. Dosypać cukier i miksować dalej. Następnie, ciągle miksując, dolać olej, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na okrągłą tortownicę, ułożyć na to śliwki i wstawić na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepis Justyny Kalemby

Jogurtowiec ze śliwkami.
Jogurtowiec ze śliwkami. Fot. Joanna Tokarz

Jogurtowiec ze śliwkami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki (nie ubite)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pełna łyżka kakao
  • ok. 8-10 śliwek
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem, dodać jogurt i wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać do masy jogurtowo-jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połączyć z kakao. Spód formy (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nabierać ciasto w nieregularnych odstępach, starając się, by na wierzchu rozsmarować cienką warstwę jasnego. Umyte i osuszone śliwki pokroić na pół i skórką do dołu ułożyć na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Ciasto Fale Dunaju ze śliwkami.
Ciasto Fale Dunaju ze śliwkami. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto Fale Dunaju ze śliwkami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kg śliwek

Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła

Składniki na polewę

  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao

Wykonanie
Ciasto. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz śmietanę, wymieszać. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto jasne i wyrównać. Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Owoce ułożyć na cieście, lekko dociskając. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem. Budynie ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.
Polewa. Z margaryny, cukru, wody i kakao zagotować polewę. Chwilę przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście zrobić kratkę z polewy. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska