Wielu z nas nie wyobraża sobie jesiennego obiadu czy deseru bez śliwek! A knedle ze śliwkami już od lat rządzą na naszych stołach. Pracy z nimi nie za wiele, a efekt gwarantowany. Tanie, proste i szybkie! Przepisem na knedle ze śliwkami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”. Skusicie się?

SKŁADNIKI dla 4 osób
KNEDLE
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta cynamonu
- śliwki (najlepiej węgierki)
- cukier trzcinowy
ZASMAŻKA
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie
KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków, więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.) Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.
Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę.
W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle (oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu około 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.
ZASMAŻKA
W międzyczasie masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i posiekane orzechy. Gorącą zasmażką polej ugotowane knedle.
Rzeczniczka SG o filmie "Zielona granica" Holland
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?