Pomysł na obiad. Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułką tartą. Jak u babci! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą. Zobaczcie przepis!
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą. Zobaczcie przepis! Fot. Andżelika Knop
Palce lizać! Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak domowe knedle ze śliwkami. Takie jak u babci! Jak je zrobić? Podpowiada nasza Czytelniczka. Zobaczcie przepis!

Wielu z nas nie wyobraża sobie jesiennego obiadu czy deseru bez śliwek! A knedle ze śliwkami już od lat rządzą na naszych stołach. Pracy z nimi nie za wiele, a efekt gwarantowany. Tanie, proste i szybkie! Przepisem na knedle ze śliwkami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”. Skusicie się?

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą.
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą. Fot. Andżelika Knop

SKŁADNIKI dla 4 osób 
KNEDLE 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • szczypta cynamonu 
  • śliwki (najlepiej węgierki) 
  • cukier trzcinowy

 

ZASMAŻKA 

  • 4 łyżki masła 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

 

Wykonanie 
KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków,  więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.)  Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.  
Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.  
Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę. 
W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle (oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu około 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.  

ZASMAŻKA
W międzyczasie masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i posiekane orzechy. Gorącą zasmażką polej ugotowane knedle. 

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie