Pomysł na obiad. Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułką tartą. Jak u babci! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą. Zobaczcie przepis!
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą. Zobaczcie przepis! Fot. Andżelika Knop
Palce lizać! Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak domowe knedle ze śliwkami. Takie jak u babci! Jak je zrobić? Podpowiada nasza Czytelniczka. Zobaczcie przepis!

Wielu z nas nie wyobraża sobie jesiennego obiadu czy deseru bez śliwek! A knedle ze śliwkami już od lat rządzą na naszych stołach. Pracy z nimi nie za wiele, a efekt gwarantowany. Tanie, proste i szybkie! Przepisem na knedle ze śliwkami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”. Skusicie się?

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą.
Knedle ziemniaczane ze śliwkami i z bułka tartą. Fot. Andżelika Knop

SKŁADNIKI dla 4 osób 
KNEDLE 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • szczypta cynamonu 
  • śliwki (najlepiej węgierki) 
  • cukier trzcinowy

 

ZASMAŻKA 

  • 4 łyżki masła 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

 

Wykonanie 
KNEDLE: Ugotowane ziemniaki odstaw do przestygnięcia. Następnie przeciśnij je dokładnie przez praskę. Do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki. Dodaj cynamon, mąkę i wbij jajka (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków,  więc może się okazać, że zużyjecie jej nieco mniej albo więcej.)  Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.  
Śliwki umyj, przetnij na połowę, wyjmij z nich pestki i przełóż je do miski. Śliwki zasyp 3 łyżkami cukru trzcinowego, tak aby cukier je obkleił.  
Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie porcje, formuj w okrąg, a na środku układaj połówkę śliwki. Zlepiaj dokładnie ciasto, formując kulkę. Gotowe knedle odkładaj na ściereczkę. 
W dużym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju (zapobiega sklejania się knedli). Gdy woda się zagotuje, wrzuć na nią knedle (oczywiście nie wszystkie na raz). Gotuj na małym ogniu około 7 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch.  

ZASMAŻKA
W międzyczasie masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i posiekane orzechy. Gorącą zasmażką polej ugotowane knedle. 

Rzeczniczka SG o filmie "Zielona granica" Holland

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie