Pyszne placuszki z jabłkiem i cynamonem - przepis. - Są szybkie do zrobienia i wyśmienicie smakują jeszcze ciepłe - mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza.
Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać.
Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały.
Po usmażeniu najlepiej przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać najlepiej jeszcze ciepłe.
Zobacz koniecznie!

Wideo