https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery z jabłkami. Proste i szybkie babeczki jabłkowe z cynamonem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Proste i szybkie babeczki jabłkowe z cynamonem. Zobaczcie przepis!
Proste i szybkie babeczki jabłkowe z cynamonem. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Kośmider
Co powiecie na szybkie i pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem? Wyśmienity jesienny deser! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem. Jak je zrobić? Podpowiada nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmider.

Składniki na 12 cupcake’ów

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Wykonanie
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon, sól i miękkie masło ubić mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji.
Do sypkich składników dodać połowę objętości mleka, miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
W misce ubić jajka z pozostałym mlekiem, dodać do ciasta, dokładnie zmiksować.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, dokładnie wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 objętości, piec w temperaturze 170°C przez 20-25 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska