Przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem. Jak je zrobić? Podpowiada nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmider.
Składniki na 12 cupcake’ów
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 2 jabłka
Wykonanie
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon, sól i miękkie masło ubić mikserem na wolnych obrotach do uzyskania „piaskowej” konsystencji.
Do sypkich składników dodać połowę objętości mleka, miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
W misce ubić jajka z pozostałym mlekiem, dodać do ciasta, dokładnie zmiksować.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, dokładnie wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 2/3 objętości, piec w temperaturze 170°C przez 20-25 minut.

Wideo