Pyszne, miękkie ciasto drożdżowe z masą jabłkową zachwyci każdego. Jak je zrobić? Podpowiada nasza Czytelniczka, Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga „Mania wypiekania”. Zobaczcie przepis krok po kroku.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru (ok. 100 g)
- jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
- 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- łyżka masła
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Składniki na wykończenie:
- żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
- lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć ściereczką), aż do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego pokrojone jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, następnie dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje (ogień nie może być zbyt duży, bo masa się przypali).

Formowanie bułeczek:
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę).
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne.
