Przepisem na rewelacyjny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonka podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki
- 1,20 kg sera białego (najlepiej 3 razy mielony)
- 2 budynie śmietankowe
- 2 cukry wanilinowe
- 2,5 szklanki cukru
- 9 jajek
- 1 puszka brzoskwiń
- 15 dag kokosu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- ½ kostki masła
Wykonanie
Z mąki margaryny, śmietany, cukru pudru, 3 żółtek i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto (nie zapomnieć o szczypcie soli do ciasta). Wyłożyć ciasto do blaszki uprzednio wyłożonej pergaminem.
Na ciasto ułożyć osuszone z syropu brzoskwinie.
6 całych jajek zmiksować z 2 szklankami cukru, kiedy masa jest już puszysta dodać ser, cukier wanilinowy i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową zalać brzoskwinie i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90 stopni.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Kokos, masło i 1/2 szklanki cukru zagnieść do powstania kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie (około 30 minut od włożenia do nagrzanego piekarnika), posypać go kruszonką kokosową i dopiec na rumiano. Ciasto powinno być dobrze zrumienione i odchodzić o brzegów brytfanki.
