Przepisem na kopytka podzieliła się Józefa Salamon, członkini KGW Tęgoborze (gmina Łososina Dolna). Kopytka według tego przepisu smakują też doskonale z innymi sosami, a także bez niczego.
Składniki na ciasto
- około 1 kg ziemniaków
- jajko
- 200 g mąki pszennej + mąka do posypania
Składniki na sos
- 1 kg świeżych śliwek węgierek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- masło
Wykonanie
Kopytka: Obrane, ugotowane w osolonej wodzie oraz ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Po wystygnięciu dodać mąkę oraz jajko. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na porcje, z których uformować wałki grubości palca. Wałki obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. Następnie zagotować osoloną wodę, gdy zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała. Kawałki ciasta ostrożnie wrzucać do wody oraz delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Kopytka gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Sos do kopytek. Umyte oraz wypestkowane śliwki pokroić na połówki. Następnie wrzucić je na rozgrzane masło i podsmażyć. Mieszając dodać cukier oraz miód. Całość podsmażyć na małym ogniu, aż śliwki staną się miękkie, ale nie będą rozgotowane.
Kopytka podawać na talerzu polane sosem śliwkowym.
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Letnie ciasto z galaretką Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN